Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Στο Πεκίνο ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Τζον Κέρι

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε την Κυριακή ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι. Χτες άρχισε τις συνομιλίες του στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του, Σιέ Τζενχουά. Είναι ο τρίτος αξιωματούχος των ΗΠΑ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, μετά τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, έχοντας ανοίξει μια «βεντάλια» διαπραγματεύσεων εν μέσω σφοδρού ανταγωνισμού και εντάσεων για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση της Κίνας πρακτικά ανέστειλε τις διμερείς επαφές για το κλίμα το περασμένο καλοκαίρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι που έκανε η Δημοκρατική τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν.

Η επίσκεψη του Κέρι αποτελεί «ακόμη μια ένδειξη ότι οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να σταματήσουν την καθοδική περιδίνηση» της σχέσης τους, σημείωσε κύριο άρθρο της «Daily China».

Με φόντο τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για «πράσινες» επενδύσεις, κοινούς «κανόνες» στα στάνταρ των επενδύσεων, τη μείωση της χρήσης άνθρακα για την παραγωγή Ενέργειας, τη χρηματοδότηση δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής κ.ά., οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν για την Ουάσιγκτον να καλέσει το Πεκίνο να «μην κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό πως είναι αναπτυσσόμενη χώρα», αλλά να κάνει περισσότερα, είπε στο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία έχει «ακόμη πολλή δουλειά να κάνει στο πεδίο αυτό» και ο Κέρι «θα επιμείνει στο συγκεκριμένο σημείο στο ταξίδι του στο Πεκίνο», σύμφωνα με τον Σάλιβαν.

Η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι η κορύφωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων θα σημειωθεί το αργότερο το 2030 και ότι θα επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2060. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα θα μειώσει δραστικά τη χρήση άνθρακα το αργότερο ως το 2026. Τον Απρίλη πάντως δόθηκε «πράσινο φως» από το Πεκίνο για νέα αύξηση του παραγωγικού δυναμικού ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που καίνε άνθρακα.

Επίσκεψη υποψήφιου Προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

Η Κίνα αντέδρασε με οργή χτες στην προγραμματισμένη επίσκεψη του «αποσχιστικού» αντιπροέδρου της Ταϊβάν, Γουίλιαμ Λάι, τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ, σε αυτό που η Ταϊπέι ονομάζει «στάσεις διέλευσης». Οι Πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι της Ταϊβάν πραγματοποιούν παραδοσιακά διελεύσεις από τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας ταξίδια στις λίγες χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν. Αυτήν τη φορά ο Λάι θα παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Παραγουάης, Σαντιάγο Πένια.

Ωστόσο αυτή η επίσκεψη έχει επιπλέον σημασία καθώς ο Λάι θα είναι υποψήφιος για να διαδεχτεί τον Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν τον Γενάρη. Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ταϊβάν επισκέπτονται γενικά τις ΗΠΑ για να συζητήσουν την υποψηφιότητά τους με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Λάι προηγείται αυτήν τη στιγμή στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Τέτοιες διελεύσεις εξοργίζουν την Κίνα, καθώς πρόκειται για συγκαλυμμένη υποστήριξη από τις ΗΠΑ και αμφισβήτηση της πολιτικής της «μίας Κίνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ