Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Διαδήλωση κατά της ανεργίας

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Η ανεργία και οι συνεχιζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της εξόδου του ντόπιου κεφαλαίου από την κρίση, έβγαλε το περασμένο Σάββατο στους δρόμους της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, χιλιάδες διαδηλωτές.

Πολλοί εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι, παίρνοντας παράδειγμα από τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, διεκδίκησαν παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, το εύρος των διεκδικήσεων -λόγω εμφανούς έλλειψης επαναστατικής πρωτοπορίας- δεν θίγει τον καπιταλισμό ως σύστημα.

Διαδηλωτές, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξηγούσαν ότι «κανείς δεν μπορεί να ζήσει με μισθό 100 ευρώ και λογαριασμούς ρεύματος ύψους 500 ευρώ». Η επίσημη ανεργία στο Μαυροβούνιο πλησιάζει το 15%, αν και όλοι θεωρούν ότι είναι τουλάχιστον διπλάσια, και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ηλικίας 23 έως 30 ετών που αποτελούν το 1/3 του συνολικού αριθμού ανέργων σε μία χώρα με πληθυσμό μικρότερο από 700.000, που κυβερνάται την τελευταία 25ετία από το σοσιαλδημοκράτη Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Εντέλει, η διαδήλωση έληξε με τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, όταν μία ομάδα 300 διαδηλωτών επιχείρησε να καταλάβει το προεδρικό μέγαρο. Στη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 άτομα (οι περισσότεροι αστυνομικοί) και συνελήφθησαν 20.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ