Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΠΕΖΟ - ΣΙΤΡΟΕΝ»
Ετοιμάζει πάνω από 600 απολύσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργατών της «Πεζό»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργατών της «Πεζό»
ΠΑΡΙΣΙ.--

Μέτρα που θα ενισχύσουν τη θέση του στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αναζητά το γαλλικό μονοπώλιο της «Peugeot - Citroen» (PSA), που τώρα ετοιμάζεται να καταργήσει μία από τις δύο γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο του Πουασί, όπου απασχολούνται 684 εργάτες. Στόχος είναι η παραγωγή να συνεχιστεί στη Σλοβακία για να μειωθεί το «κόστος παραγωγής».

Συνδικαλιστές μάλιστα εκτιμούν ότι η εργοδοσία σχεδιάζει να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο, όπου συνολικά δουλεύουν 1.400 εργάτες. Επιπλέον, έντονες είναι οι φήμες ότι ετοιμάζεται για «λουκέτο» και στο εργοστάσιο της Ρεν, με 1.400 εργαζομένους.

Τα σχέδια «αναδιάρθρωσης» της εταιρείας ξεκίνησαν από το 2010, όταν η βιομηχανία βρισκόταν ακόμα σε τροχιά κερδοφορίας. Τότε, ο γενικός διευθυντής της δήλωνε ότι «σκοπός είναι να γίνει η εταιρεία ένας παγκόσμιος παίκτης, με το δυνατότερο χαμηλό κόστος παραγωγής, έτσι ώστε ν' αντισταθεί στον ανταγωνισμό και στη συμπίεση των εργοστασίων, μ' ένα εργατικό δυναμικό προσαρμοσμένο σ' αυτό». Η μεγάλη πτώση του τζίρου στον κλάδο φαίνεται να επιταχύνει τις σχετικές αποφάσεις, που αναμένεται να πετάξουν στο δρόμο 11.000 εργάτες.

Η PSA ενισχύει τη συνεργασία της με την κινέζικη κρατική αυτοκινητοβιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτής, μέχρι το 2020 σχεδιάζεται η παραγωγή για την ασιατική αγορά να βγαίνει στην Κίνα. Ετσι, η πρόσβαση στα φτηνά εργατικά χέρια της Ασίας θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για όλους όσοι δουλεύουν στη συγκεκριμένη εταιρεία.

  • Με τη δυναμική «επάνοδο» που ο Νικολά Σαρκοζί σχεδιάζει, συνδέουν δημοσιεύματα τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση θα γίνει με αφορμή διάλεξη που θα δώσει ο Σαρκοζί στο Βερολίνο για τις «γαλλογερμανικές σχέσεις» και πραγματοποιείται ενώ η δημοτικότητα του νυν Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ μένει χαμηλή.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ