Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΑΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Σοκ και ερωτήματα για το θάνατο 17χρονου μαθητή

Σοκ και ερωτήματα προκαλεί η είδηση του θανάτου ενός 17χρονου μαθητή στο Κιάτο Κορινθίας από ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια σχολικού αγώνα μπάσκετ. Το τραγικό περιστατικό συνέβη χτες το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο Κιάτου, όπου διεξάγονταν σχολικοί αγώνες μεταξύ των Λυκείων της περιοχής. Ο 17χρονος μετά από μια περίπου πεντάλεπτη συμμετοχή του στο παιχνίδι, έχασε τις αισθήσεις του εκτός αγωνιστικού χώρου και έπεσε στο έδαφος.

Η γιατρός του αγώνα έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατήσει στη ζωή τον 17χρονο, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε κι έφτασε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με δύο καρδιολόγους. Ο μαθητής διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Κιάτου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ, παράλληλα, έχει παραγγελθεί η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής, για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατό του. Πάντως, με βάση όλες τις πληροφορίες, που κάνουν λόγο για γνωστοποιημένο πρόβλημα στην καρδιά του συγκεκριμένου μαθητή, προκαλούνται πολλά ερωτήματα για την επιλογή του στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου και βέβαια τη συμμετοχή του στον αγώνα.

Το περιστατικό, πέρα από την τραγικότητά του, με τον αναπάντεχο χαμό ενός παιδιού, επαναφέρει για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα το θέμα της ιατρικής πρόληψης και των απαραίτητων εξετάσεων σε μαθητές, καθώς και το καθεστώς διεξαγωγής σχολικών αθλητικών εκδηλώσεων. Η απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς που να αφορά την ιατρική πρόληψη και μέριμνα των μαθητών σε συχνά διαστήματα (και όχι στην πρώτη τάξη κάθε σχολείου) έχει αποδειχθεί καθοριστική σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε επίσης ότι από την επόμενη σχολική χρονιά μεθοδεύεται η μείωση των απαραίτητων ιατρικών γνωματεύσεων για την κατάσταση της υγείας του μαθητή, που προσκομίζονται στην αρχή της σχολικής περιόδου στο σχολείο.

Από την άλλη, σε αρκετές περιπτώσεις σχολικών πρωταθλημάτων έχουν αποδειχθεί η έλλειψη ιατρικών μέτρων για τους αθλούμενους (απουσία γιατρών, φαρμακευτικού υλικού) όσο και ο ανύπαρκτος προληπτικός έλεγχος που οδηγεί στην ύπαρξη πρόχειρων και πλημμελών ιατρικών πιστοποιητικών (π.χ. παθολόγος να πιστοποιεί καρδιολογικές εξετάσεις) ή και ακόμα στην παντελή έλλειψη πιστοποιητικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ