Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επαγγελματική εκπαίδευση κατευθείαν από τις επιχειρήσεις

Το παράδειγμα του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιεί το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ

Το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης που ξεκίνησε φέτος με πρωτοβουλία του, παρουσίασε πρόσφατα σε εκδήλωση το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και έχει τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τα υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Γερμανίας και εντάσσεται στην προσπάθεια εισαγωγής στοιχείων του «γερμανικού μοντέλου» στην επαγγελματική εκπαίδευση της Ελλάδας.

Η γενική κατεύθυνση αφορά την επέκταση της μαθητείας στο χώρο δουλειάς και την ενίσχυση του ρόλου των επιχειρήσεων στην επαγγελματική εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτυπώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιχειρηματικών ομίλων να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ο τουριστικός όμιλος «TUI», η επιχείρηση «Robinson», που διαθέτει ξενοδοχειακές δομές και στην Κρήτη, και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους στο πρόγραμμα.

Στο έδαφος της μεγάλης ανεργίας, η μαθητεία αξιοποιείται ως «δόλωμα», προβάλλεται ως ο πιο σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσει η νεολαία μια θέση δουλειάς και ένα μισθό. Μέσα από αυτή, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες αξιοποιούνται ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποβλέπουν και στην ανάληψη αναβαθμισμένου ρόλου όσον αφορά τις ειδικότητες και το περιεχόμενο των σπουδών στις επαγγελματικές σχολές.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, εστιάζει στον τομέα του Τουρισμού. Συγκεκριμένα, αφορά τη λειτουργία δυο Πειραματικών Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), μία στην Αθήνα και μία στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τριετή φοίτηση και τρεις συνολικά ειδικότητες (Μαγειρικής Τέχνης, Εστιατορίου - Επισιτισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους υποχρεωτικής τουλάχιστον εκπαίδευσης, ηλικίας 18-20 ετών. Περιλαμβάνει ενδοσχολική εκπαίδευση διάρκειας 4 μηνών κάθε έτος, η οποία θα γίνεται κατά τη διάρκεια της χαμηλής τουριστικής περιόδου και μαθητεία σε εργασιακό χώρο διάρκειας 8 μηνών ετησίως, κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά του συστήματος «διττής εκπαίδευσης» που εφαρμόζει η Γερμανία, ο υφυπουργός του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας, Τόμας Ράχελ προσδιόρισε ως ζητούμενο τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε να συμβάλλει στην «ανταγωνιστικότητα» τόσο των νέων, όσο και του μελλοντικού τους εργοδότη. Ομοίως, δίνοντας το στίγμα του περιεχομένου που θα έχει η (καπιταλιστική) ανάκαμψη μετά την κρίση, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, χαρακτήρισε το θεσμό της μαθητείας «θεμέλιο λίθο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «με αυτόν τον τρόπο, τροφοδοτούμε την ανάπτυξη».


Ευ. Χαϊντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ