Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πήραν το έκτακτο επίδομα οι μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ

Οι κινητοποιήσεις τους με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία έφεραν αποτέλεσμα. Μέρος των δεδουλευμένων καταβλήθηκε και στο πλήρωμα του «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α»

Σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ με τα ναυτεργατικά σωματεία, σε συγκέντρωση έξω από το ΥΕΝ για το έκτακτο επίδομα
Σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ με τα ναυτεργατικά σωματεία, σε συγκέντρωση έξω από το ΥΕΝ για το έκτακτο επίδομα
Αρχισε από τη Δευτέρα ο «Οίκος Ναύτου» να καταβάλλει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα Χριστούγεννα και στους ναυτεργάτες που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ). Η εξέλιξη αναδεικνύει ότι η αγωνιστική συσπείρωση και δράση των ναυτεργατών με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ μπορεί να συμβάλει ώστε με καλύτερους όρους να δοθεί η μάχη ενάντια στην επιθετικότητα κυβέρνησης - εφοπλιστών.

Οι ναυτεργάτες που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, που είχε εκδοθεί στις αρχές του Δεκέμβρη, είχαν εξαιρεθεί από την καταβολή του «δώρου». Η απάντηση καταρχήν των μηχανικών που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ και των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ήταν άμεση. Μετά από έκτακτη συνέλευση αποφασίστηκε αποχή από τα μαθήματα και έγιναν απανωτές και δυναμικές παρεμβάσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί νέα απόφαση από τον υπουργό, στην οποία εντάσσονταν και οι σπουδαστές.

Ωστόσο, το πρόβλημα συνολικά με τους άνεργους ναυτεργάτες παραμένει. Οι προϋποθέσεις που τίθενται για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 320 ευρώ για τους έγγαμους και 240 ευρώ για τους άγαμους, είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των άνεργων ναυτεργατών. Αντίστοιχες είναι οι προϋποθέσεις και για το επίδομα ανεργίας, που ανέρχεται στα 295 ευρώ για τους έγγαμους και 235 ευρώ για τους άγαμους.

Στοιχείο από το οποίο μπορεί να υπολογιστεί πόσοι άνεργοι ναυτεργάτες θα πάρουν το «δώρο» αποτελούν οι αριθμοί του ΓΕΝΕ για τους ανέργους και πόσοι από αυτούς επιδοτούνται. Για παράδειγμα, το Νοέμβρη οι «επίσημοι» άνεργοι - σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΓΕΝΕ, μόλις το ένα τρίτο των ανέργων γράφονται στους καταλόγους του Γραφείου - ήταν 4.636. Από αυτούς επίδομα πήραν μόλις οι 510, δηλαδή το 11,94%.

Το Νοέμβρη του 2012 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 3.724. Από αυτούς επίδομα πήραν οι 697, δηλαδή το 18,56%. Που σημαίνει ότι ενώ η ανεργία αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, όλο και λιγότεροι παίρνουν ακόμα και αυτό το επίδομα της ντροπής. Η κατάσταση γίνεται τραγικότερη αν προστεθεί ότι συνολικά οι άνεργοι ναυτεργάτες ξεπερνούν τους 13.000.

Θετικό αποτέλεσμα είχε και η μάχη των ναυτεργατών του πληρώματος «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» για τα δεδουλευμένα. Την περασμένη βδομάδα μετά τις κοινές παρεμβάσεις του πληρώματος και των ταξικών δυνάμεων, αναγκάστηκε το υπουργείο να κάνει δεκτό το αίτημα να ενταχθούν στο νόμο «περί εγκατάλειψης» σε λιμάνια του εσωτερικού και να τους καταβληθούν από το ΝΑΤ οι αποδοχές τριών μηνών. Μάλιστα, υποχρέωσαν το ΝΑΤ να τους καταβάλει τις αποδοχές χωρίς τον όρο που είχε θέσει αρχικά, να προσκομίσουν οι ναυτεργάτες φορολογική ενημερότητα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ