Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Βαρύ χτύπημα σε κοινωνικά - λαϊκά δικαιώματα

Η κούφια, αποπροσανατολιστική για το λαό, αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της διαχείρισης των συμφερόντων της αστικής τάξης, συνεχίστηκε και χτες κατά την τρίτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014.

Στο σκηνικό του αποπροσανατολισμού ήρθαν να προστεθούν και οι δήθεν αντιδράσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τη φορολογία, όπως του Α. Ψυχάρη, του Πρ. Παυλόπουλου, του Γ. Βλάχου, χωρίς, βέβαια, να τίθεται θέμα καταψήφισης του βάρβαρου προϋπολογισμού.

Από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός «κλιμακώνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου, φορτώνοντας στις πλάτες τους τα βάρη της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης», καταγγέλλοντας ότι ειδικά για τους μικρομεσαίους αγρότες η «βαρβαρότητα φτάνει στο κορύφωμα», με την πρόβλεψη για «μείωση των συντάξεων φτωχοκομείου του ΟΓΑ κατά 5,5%»!

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε, στα όσα ήδη βιώνουν οι φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες, με την άγρια φορολόγηση, τα χαράτσια, την εγκατάλειψη, χωρίς φάρμακα και περίθαλψη, ακόμα και με παιδιά να μένουν χωρίς εμβόλια, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και τη φορολόγηση της αγροτικής γης και κατοικίας. Εξέλιξη που θα συμβάλει, στο βίαιο ξεκλήρισμά τους για να μαζευτεί η γη σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Από πάνω, επισήμανε, η κυβέρνηση έχει στήσει σε όλη τη χώρα αγροτοδικεία για να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη» για να περάσει η βάρβαρη πολιτική.

Απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να δουν καθαρά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης, τρόικας, ΕΕ, «δεν πρόκειται να ανακοπούν με όποια κυβέρνηση, όποιο μείγμα διαχείρισης, εντός των τειχών της ΕΕ με ανέγγιχτη την εξουσία των μονοπωλίων. Είναι μέτρα στρατηγικής σημασίας για κεφάλαιο και μονοπώλια και σε αυτή την κατεύθυνση σιγοντάρουν και τα κόμματα διαχείρισης και ευρω-υποταγής», σημείωσε και χαρακτήρισε «επικοινωνιακό κουρνιαχτό» τις αντιπαραθέσεις τους αφού «δε θίγουν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής, της ΕΕ και της ΚΑΠ», που συνθλίβει τη φτωχή αγροτιά.

Ολα αναδεικνύουν - υπογράμμισε - πόσο ρεαλιστική και επίκαιρη είναι η θέση του ΚΚΕ, για αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, για κεντρικό σχεδιασμό, όπου η αγροτική παραγωγή θα μπορεί να αναπτυχθεί και να καλύψει τις λαϊκές διατροφικές ανάγκες.

Μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάννα Κανέλη σημείωσε ότι αυτή η Βουλή, αυτοί οι συσχετισμοί δύναμης σε πολιτικό επίπεδο, είναι που διαμορφώνουν τη μία μετά την άλλη τις νομοθετικές ρυθμίσεις και ψηφίζουν προϋπολογισμούς που συνθλίβουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, μέτρα που έχουν αποφασιστεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ανέδειξε ότι αυτά που προωθούνται στην Παιδεία είναι η «εκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ» που επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση και την «παραγωγή ατέλειωτης στρατιάς ανειδίκευτων εργατών», ενώ τέλος κάνοντας λόγο για την πρόταση - εμπαιγμό του ΣΥΡΙΖΑ για την κατά ένα χρόνο παράταση στους πλειστηριασμούς, επισήμανε ότι με αυτή «φαίνεται να συναινούν και κάποιοι, ειδικά από το ΠΑΣΟΚ» και ότι δεν έχει «καμία σχέση με την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, με την αφήγηση ενός παραμυθιού, στηλίτευσε τα «παραμύθια» που «πουλάνε» στο λαό οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, συνολικά τα κόμματα της διαχείρισης «οι επίδοξοι μνηστήρες του κυβερνητικού θώκου» όπως ανέφερε, για να τον έχουν υποταγμένο. Είπε χαρακτηριστικά: «Δύο υπέροχες παρηγορητικές λέξεις για τους δύσκολους καιρούς "πρωτογενές πλεόνασμα". Το ακούει ο κόσμος και τρελαίνεται από τη χαρά του. Τα μάγια λύθηκαν η Νεράιδα "Ανάπτυξη" θα πληρώσει τη ΔΕΗ, θα ζεστάνει τα σπίτια, θα φέρει δασκάλους στα σχολεία και φάρμακα για τον παππού. Σε ευχαριστώ νεράιδα, αλλά χτυπάει το ξυπνητήρι. Καλημέρα πραγματικότητα...», για να προσθέσει ότι λαός έχει τη δύναμη να χτίσει το μέλλον που του αξίζει.

Στο «διττό στόχο» του προϋπολογισμού ότι από τη μια «φορτώνονται τα βάρη και τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι», συνολικά η λαϊκή οικογένεια και από την άλλη «εξασφαλίζεται ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη» για το κεφάλαιο, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Αυτούς τους στόχους, επισήμανε, υπηρετεί η κυβερνητική πολιτική και στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας. Αυτή η πολιτική, σημείωσε, αποτυπώνεται στις δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες κατά 19,7% σε αυτό τον τομέα, με μειώσεις κατά 30% της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ, κατά 32% των νοσοκομείων, στην ασφαλιστική και φαρμακευτική δαπάνη και πάει λέγοντας. Ετσι θα εξαναγκαστούν, όπως επισήμανε, τα νοσοκομεία και οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) «να εξασφαλίσουν έσοδα από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς και από τα υποχρηματοδοτούμενα ασφαλιστικά ταμεία». Ο ίδιος κατέθεσε την πρόταση του ΚΚΕ «για δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, στη βάση των συνεχώς διευρυμένων αναγκών» του λαού, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και τόνισε ότι μόνο ένα ισχυρό, εργατικό - λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία «μπορεί να βάλει φρένο» σε αυτή την κατάσταση και ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ