Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ιδιωτικοποιήσεις και μείωση κόστους για τους βιομηχάνους

Κοροϊδία η δήθεν κυβερνητική ευαισθησία για τα λαϊκά νοικοκυριά που μένουν στο σκοτάδι και την παγωνιά χωρίς ρεύμα

Οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΗ - ΔΕΠΑ, η εξασφάλιση περαιτέρω μείωσης του κόστους της Ενέργειας για τους βιομηχάνους, η παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας στους μονοπωλιακούς ομίλους και η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς στο φυσικό αέριο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχαν και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η σύσκεψη έγινε ενόψει και της σημερινής επίσκεψης του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Ετινγκερ στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η πορεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά την κυβερνητική συνάντηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις «για να υπάρξει μια ελάφρυνση του κόστους για την ελληνική βιομηχανία». Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, προανήγγειλε ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος που καταβάλλουν οι βιομήχανοι για την Ενέργεια, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας από το υψηλό ενεργειακό κόστος». Την ίδια ώρα, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να μειώσει τα πανάκριβα τιμολόγια για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και ότι οποιαδήποτε μείωση της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος, θα καλυφθεί με μετακύλιση του κόστους στους μικρούς καταναλωτές.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε ότι στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης «συζητήθηκε το θέμα της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών». Αυτή ορίζεται ως κάλεσμα στις τοπικές αρχές (Περιφέρειες και Δήμους) να «ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις εκείνες των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν και η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα». Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, αναγκαία προϋπόθεση έχει τεθεί από τη ΔΕΗ η σύναψη «διακανονισμού» με τον οφειλέτη που θα δίνει μια μικρή παράταση στο πρόβλημα (το 1 εκατομμύριο έφτασαν οι διακανονισμοί σύμφωνα με τη ΔΕΗ) όσων αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμα και ελάχιστα χρήματα.

Μέσα στο Γενάρη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η προγραμματισμένη για χτες προκήρυξη του διαγωνισμού για το παραπέρα ξεπούλημά της, μετατέθηκε για το Γενάρη. Το σχέδιο περιλαμβάνει πώληση έως και 51% του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και το σπάσιμο της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες, μία «μικρή» που θα κατέχει το 30% της σημερινής εταιρείας και θα ιδιωτικοποιηθεί εξ ολοκλήρου και μίας ακόμη που θα κατέχει το υπόλοιπο 70% και στην οποία το κράτος θα διατηρήσει, προσωρινά, το μειοψηφικό 34% των μετοχών της.

Στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η κατάθεση νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πώλησης της ΔΕΗ, η ρύθμιση των δανείων της (αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ), αλλά και το θέμα των τεράστιων χρεών που έχουν τρίτοι προς αυτήν. Επίσης συζητήθηκε ο τρόπος που θα βρεθούν τα κεφάλαια που θα πρέπει να καταθέσει το Δημόσιο για να πάρει το 34% της ΑΔΜΗΕ. Η λύση που εξετάζεται είναι ένα είδος συμψηφισμού της συγκεκριμένης οφειλής του Δημοσίου με μελλοντικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ που αφορούν το ετήσιο τέλος λιγνίτη, που πληρώνει στο κράτος.

Νέος διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στους πρώτους μήνες του 2014. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους προκειμένου η ΔΕΠΑ να εισπράξει τις οφειλές από χρέη νοικοκυριών και μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί «καθαρή» στον επόμενο επενδυτή.

Παράλληλα συζητήθηκε και το θέμα με τις Εταιρείες Παροχής Αερίου, μετά την απαίτηση της τρόικας να καταργηθεί το μονοπωλιακό καθεστώς διανομής που ισχύει ως τώρα. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της μείωσης της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την «Gazprom», που επίσης θα αποτελέσει βασικό «κίνητρο» για τον υποψήφιο αγοραστή της εταιρείας φυσικού αερίου.

Τέλος, ψηλά στη χτεσινή ατζέντα της σύσκεψης βρέθηκε και η πορεία των ερευνών αλλά και της παροχής αδειών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου σε Γιάννενα και Πατραϊκό Κόλπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ