Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξεχείλισε το ποτήρι σε Ζώνη, Κέρκυρα και Χαλκίδα

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την προστασία των άνεργων συναδέλφων τους

Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση των σωματείων της Ζώνης στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση των σωματείων της Ζώνης στο υπουργείο Εργασίας
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, έκαναν χτες το πρωί οι διοικήσεις των ταξικών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μαζί με ανέργους του κλάδου, διεκδικώντας την ουσιαστική προστασία των χιλιάδων ανέργων συναδέλφων τους. Παρά το γεγονός ότι τα σωματεία έγκαιρα είχαν ενημερώσει για την κινητοποίηση, τόσο ο υπουργός, όσο και ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου αρνήθηκαν να συναντήσουν την συνδικαλιστική αντιπροσωπεία, όπως και να οριστεί συνάντηση σε άλλη μέρα.

Η στάση του υπουργού απέναντι στους ανέργους της Ζώνης, που έχουν να πάνε μεροκάματο στις οικογένειές τους πάνω από 3 χρόνια και βρίσκονται αντιμέτωποι με συσσίτια και κομμένα ρεύματα, είναι προκλητική. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους μπροστά στο υπουργείο, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης επισήμανε:

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Αύριο έρχονται οι κατασχέσεις των σπιτιών μας. Θα επιδιώξουμε συντονισμό δράση και με άλλους κλάδους. Πέρσι με την κοινή δράση που αναπτύξαμε με τους οικοδόμους επιβάλαμε το σφράγισμα των βιβλιαρίων για το 2013 με 50 ένσημα, αντί 100. Θα ανασκουμπωθούμε, θα ανασυγκροτηθούμε και θα αντεπιτεθούμε. Οι γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν να είναι οι πιο μαζικές. Σταθμός μας θα πρέπει να είναι η απεργία στις 6 Νοέμβρη. Εχουμε ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας».

Σε Κέρκυρα - Χαλκίδα

Συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ έκαναν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα, απαιτώντας την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζική ήταν η συμμετοχή, καθώς μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στο νησί απασχολούνται εποχικά στον τουρισμό και τον επισιτισμό και τώρα η πλειοψηφία τους πρέπει να βγάλει χωρίς επίδομα το χειμώνα.

«Δε θα αφήσουμε τις οικογένειές μας να πεινάσουν», τονίζει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει τις κινητοποιήσεις με παρέμβαση την Τρίτη 29/10 στην Εφορία. Με συσκέψεις σε όλο το νησί προετοιμάζει και την απεργία στις 6 Νοέμβρη.

Καθημερινή μάχη για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους δίνουν και εκατοντάδες εργαζόμενοι από τα πέντε εργοστάσια στην περιοχή της Χαλκίδας, τα οποία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους («Ελληνικά Σωληνουργεία», «ΝΕΟΣΕΤ», «ΙΝΤΕΡΚΕΜ», «Τσιμέντα Χαλκίδας» και «ΣΕΛΜΑΝ»). Από τους εργαζόμενους άλλοι έχουν απολυθεί, άλλοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών, ακόμα δόσεις από τις αποζημιώσεις τους.

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η σύλληψη 13 συνδικαλιστών από τα πέντε σωματεία, τα ξημερώματα της Τρίτης. Πρόταση να απαντήσουν οι εργαζόμενοι με 24ωρη πανευβοϊκή απεργία και συμμετοχή στην απεργία στις 6 Νοέμβρη, έχουν καταθέσει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ