Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο αντιμεταναστευτικό θεσμικό πλαίσιο

G4PHOTOS

Το «νέο» θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες για «νόμιμη» είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης, ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο 140 άρθρων.

Στόχος της κυβέρνησης φέρεται να είναι να ωθήσει τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών διαμονής (άδειες διαμονής δεκαετούς και αόριστης διάρκειας) να τις μετατρέψουν σε άδειες επί μακρόν διαμένοντος. Η συγκεκριμένη άδεια δίνει δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, να κάνουν χρήση του δικαιώματος της «κινητικότητας» και να μεταβούν σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ταυτόχρονα, προβλέπεται και μετάπτωση σε τριετές καθεστώς διαμονής, για τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών που δεν πληρούν τα «κριτήρια» μετάβασης στο καθεστώς της άδειας επί μακρόν διαμένοντος.

Στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα, πήγαν εδώ σχολείο, παρέχονται τα δικαιώματα του επί μακρόν διαμένοντος εντός της ελληνικής επικράτειας. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι έτσι μετανάστες δεν θα ζητούν ιθαγένεια προσβλέποντας στα δικαιώματα που τους παρέχει η απόκτησή της.

Στις νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται ακόμα ανάμεσα σε άλλα: Αλλαγή διαδικασίας μετακλήσεων νέων αλλοδαπών, ώστε να γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, και όχι σε επίπεδο περιφέρειας. Επιδίωξη είναι να υπάρχει συνολικός έλεγχος και οι μετακλήσεις να γίνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής «αγοράς εργασίας». Διαδικασίες «fast track» εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (π.χ. στρατηγικές επενδύσεις, αγορά ακινήτων). Δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας μόνο από κατόχους αδειών διαμονής μακράς διάρκειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ