Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στην επιφάνεια ξανά αντιφάσεις και ανταγωνισμοί

Παράνομος κρίθηκε από τη νομική υπηρεσία της ΕΕ ο λεγόμενος «φόρος Τόμπιν» που είχαν αποφασίσει 11 κράτη μέλη

Η Σλοβενία βλέπει το τραπεζικό της σύστημα να τρέμει και προσπαθεί να αποφύγει μεταχείριση ανάλογη της Κύπρου
Η Σλοβενία βλέπει το τραπεζικό της σύστημα να τρέμει και προσπαθεί να αποφύγει μεταχείριση ανάλογη της Κύπρου
Τις αντιφάσεις και τους ανταγωνισμούς στο καπιταλιστικό σύστημα, επιβεβαιώνει η γνωμοδότηση με την οποία η νομική υπηρεσία της ΕΕ έκρινε παράνομο τον σχεδιαζόμενο φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, όπως μετέδωσε το «Reuters». Ο φόρος προβλέπονταν να εφαρμοστεί σε 11 κράτη-μέλη από το 2014, με στόχο να καταβάλουν οι τράπεζες περίπου 35 δισ. ευρώ το χρόνο, ως αντάλλαγμα για την ενίσχυση που έλαβαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στα σχέδια αυτά εναντιώνεται σθεναρά η Μ. Βρετανία, η οποία έχει προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Το σχέδιο «υπερβαίνει τη δικαιοδοσία των κρατών-μελών για φορολόγηση βάσει των κανόνων του διεθνούς εθιμικού δικαίου», σημειώνει το πόρισμα, το οποίο γράφει ακόμα ότι ο φόρος δε συνάδει με τη συνθήκη της ΕΕ, «καθώς παραβιάζει τις φορολογικές αρμοδιότητες των κρατών μελών που δε συμμετέχουν». Η επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε κάποια κράτη μέλη θα αποτελούσε επίσης «διάκριση και πιθανόν να οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των κρατών-μελών που δε συμμετέχουν», σύμφωνα με το πόρισμα.

Για την Κύπρο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's θεωρεί πιθανή μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους στο μέλλον, παρά τα πρόσκαιρα οφέλη που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου. Σε έκθεση που εξέδωσε, σημειώνει ότι το όφελος από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι αρκετό για να αναχαιτίσει την πορεία του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 140%, το οποίο εκτιμούν ότι θα φτάσει το 2016. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, έναντι συρρίκνωσης 5,2% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Στη Σλοβενία συνεχίζουν να χτυπούν «καμπάνες» για την πορεία της οικονομίας, με επίκεντρο το τραπεζικό της σύστημα, που έχει πολλές ομοιότητες με αυτό της Κύπρου. Για να προλάβει τα χειρότερα και προκειμένου να μην καταφύγει σε δανεισμό από την τρόικα, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να εκκαθαρίσει δύο μικρές σχετικά τράπεζες, τη «Factor Banka» και τη «Probanka».

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρείχε εγγυήσεις που ανέρχονται συνολικά σε 490 εκατ. ευρώ για την «Probanka» και 540 εκατ. ευρώ για την «Factor Banka», προκειμένου να αποζημιωθούν οι αποταμιευτές τους. Οι σλοβενικές τράπεζες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανέρχεται στα 7,5 δισ. ευρώ, ίσο με το 25% του ΑΕΠ.

Στην Κίνα, τέλος, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε σημαντική αύξηση 10,4%, σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 12 και πλέον μηνών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ