Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριαρχεί στην Ευρώπη το ρώσικο φυσικό αέριο

Κατά 36% αυξήθηκαν οι εξαγωγές της «Gazprom» τον Αύγουστο, ενώ προχωράει και η κατασκευή του «South Stream»

Κυρίαρχη παραμένει η ρώσικη «Gazprom» σε ό,τι αφορά την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, γεγονός που ενισχύει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους παγκόσμιους προμηθευτές και τους Ευρωπαίους «πελάτες» τους. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το «Ρόιτερς», τον Αύγουστο οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 36% και έφτασαν στα 12,9 δισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με στέλεχος της «Gazprom», η μέση τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 375 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ την περίοδο Γενάρη - Μάη, ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 400 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέση τιμή πώλησης στην Ευρώπη θα μειωθεί φέτος στα 370 - 380 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι μέσου όρου 402 δολ./1.000 κ.μ. το 2012. Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά την τελευταία συνάντηση ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την «Gazprom» για την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η έκτακτη γενική συνέλευση της «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), η οποία μαζί με το Δημόσιο πωλούν και το δικό της ποσοστό (35%) στη ΔΕΣΦΑ, αποδέχθηκε ως ικανοποιητική την προσφορά της αζέρικης «Socar». Πλέον, για να ολοκληρωθεί η πώληση, απομένει η έγκριση από τις ελληνικές και τις ξένες εποπτικές αρχές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού). Χτες, έφτασε στην Αθήνα για πρώτη φορά αντιπροσωπεία της «Socar» σε υψηλό επίπεδο. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για επίσκεψη γνωριμίας και ενημέρωσης των νέων ιδιοκτητών του ΔΕΣΦΑ.

Τέλος, βήμα το βήμα προχωράνε τα σχέδια για κατασκευή του αγωγού «South Stream», ο οποίος θα μεταφέρει ρώσικο αέριο στην Ευρώπη, ανταγωνιστικά προς τον ΤΑΡ. Στη Βουλγαρία, απ' όπου προβλέπεται να περάσει ο αγωγός, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το έργο είναι σύμφωνο με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της χώρας και της ΕΕ και ως εκ τούτου μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα. Η κατασκευή του αγωγού στο συγκεκριμένο τμήμα μπορεί να αρχίσει από την άνοιξη του 2014, όπως έχει προαναγγελθεί.

Επίσης, στη Σερβία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο για τη χάραξη του αγωγού και η κατασκευή του θα ξεκινήσει το Δεκέμβρη του 2013.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ