Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑΡΙΑ
Κίνδυνοι από την υποβάθμιση των δομών Υγείας

Τις τραγικές ελλείψεις έφερε στο προσκήνιο ο θάνατος ενός 65χρονου, όπως καταγγέλλει η ΚΟ Ραχών - Αγίου Πολυκάρπου του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση που διοργάνωσαν τον Ιούνη στην Αθήνα κάτοικοι και φορείς της Ικαρίας και της Λήμνου

Phasma

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση που διοργάνωσαν τον Ιούνη στην Αθήνα κάτοικοι και φορείς της Ικαρίας και της Λήμνου
«Στην παραλία Λειβάδι, μια από τις παραλίες των Ραχών, ένας 65χρονος άνδρας, αντιμετωπίζει ξαφνικά πρόβλημα υγείας και πέφτει λιπόθυμος. Το ασθενοφόρο φτάνει μετά από μιάμιση ώρα. Ο άτυχος άνδρας έχει ήδη χάσει τη ζωή του. Στον Αρμενιστή δεν υπάρχει γιατρός. Στις Ράχες δεν σταθμεύει ασθενοφόρο. Το αγροτικό ιατρείο των Ραχών λειτουργεί με έναν αγροτικό γιατρό και ελλείψεις σε βασική υλικοτεχνική υποδομή».

Παίρνοντας αφορμή από αυτό το τραγικό περιστατικό η Κομματική Οργάνωση Ραχών - Αγίου Πολυκάρπου του ΚΚΕ αναδεικνύει τις συνέπειες όταν η Υγεία αντιμετωπίζεται σαν «κόστος», σαν «εμπόρευμα» και σαν ατομική υπόθεση του καθένα, με όλο και λιγότερη κρατική χρηματοδότηση. Οπως τονίζει η Κομματική Οργάνωση, οι ελλείψεις θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές: Στην ευρύτερη περιοχή των Ραχών με 2.500 μόνιμους κατοίκους που μπορεί να φτάσουν και τις 10.000 τους καλοκαιρινούς μήνες, με 300 μαθητές, άτομα με αναπηρίες, χρόνια πάσχοντες και ένα εντελώς απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός, δηλαδή χωρίς ειδίκευση και χωρίς εμπειρία.

«Εγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ότι η πολιτική των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια που έχει οδηγήσει το νομό με ελάχιστα αγροτικά ιατρεία, με παροπλισμένο το Κέντρο Υγείας και με συνεχείς ελλείψεις στο νοσοκομείο Αγ. Κηρύκου θα έχει τέτοιες τραγικές συνέπειες. Εχουν τεράστια ευθύνη τόσο τα αστικά κόμματα που κυβερνούν όσο και οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης για τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν κάθε φορά που συμβαίνει κάποιο γεγονός λες και οι ίδιοι δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Οταν η Υγεία είναι εμπόρευμα και η ανθρώπινη ζωή κέρδος για τους καπιταλιστές και κόστος για το κράτος τους τότε αυτά θα είναι τα αποτελέσματα για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας και όλου του λαού της χώρας μας.

Η μόνη λύση βρίσκεται στην οργάνωση και πάλη του λαού, για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματά του. Το λαϊκό, ταξικό κίνημα οφείλει να προσανατολίσει την πάλη και δράση του ώστε να πετυχαίνει και να εδραιώνει τέτοιες κατακτήσεις και ταυτόχρονα να έχει ως προοπτική την λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία όπου η Υγεία θα είναι κοινωνικό αγαθό.

Οι κάτοικοι της Ικαρίας βγήκαν στους δρόμους πολλές φορές διεκδικώντας την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών τους.

  • Κέντρο Υγείας στις Ράχες πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό.
  • Ασθενοφόρο που να σταθμεύει όλο το 24ωρο στις Ράχες.
  • Πρόσληψη γιατρού στον Αρμενιστή τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Αναβάθμιση όλων των Μονάδων Υγείας του νησιού.
  • Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ