Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Συμμέτοχος στον εγκλωβισμό του λαού

Αναπαράγει τα ψευτοδιλήμματα των αστών για τη διαχείριση της κρίσης και του χρέους

Να εμπεδώσει στις λαϊκές συνειδήσεις τα ψευτοδιλήμματα της πλουτοκρατίας αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας «κούρεμα» του χρέους αντί για τρίτο δάνειο. Με τη στάση και την επιχειρηματολογία του, συγκαλύπτει ότι τόσο η μια, όσο και η άλλη λύση, αφορούν διευθετήσεις στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης και προϋποθέτουν νέα μέτρα σε βάρος του λαού. Επιχειρηματολογώντας χτες υπέρ του «κουρέματος» του χρέους, ο Δ. Βίτσας, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων (ρ/σ ΒΗΜΑ FM):

«(...) το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν είναι διαχειρίσιμο. Αρα, κάτι πρέπει να γίνει. Αυτό είναι ξεκάθαρο για όλους. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση. Η δική μας πρόταση λέει, Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη κατά τα πρότυπα του Λονδίνου το 1953, που αφορούσε το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των χρεών (...) Αν είναι να υπάρξει -και αυτό το σενάριο συζητάνε και προσπαθούν να διαμορφώσουν - μια παραπέρα δανειοδότηση με νέα μνημόνια, δεν ξέρω πόσο αυτή η Βουλή μπορεί να αντέξει να τα ψηφίσει και πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατόν να υποφέρει ο ίδιος ο λαός ακόμα μια φορά».

Ο ίδιος, ωστόσο, προέβλεψε ότι τελικά οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν «κούρεμα» του χρέους, επειδή μεταξύ άλλων αυτό επιβάλλει η «απλή λογική "επιβίωσης" του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολο της Ευρώπης, το οποίο δεν μπορεί να είναι σε μια συνεχή ταλάντευση και διακινδύνευση». Επίσης, επειδή «η Ευρώπη θα πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο συμβίωσης, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας και να ξεφύγει από τη λογική του κοινωνικού ανταγωνισμού».

Σε άλλη συνέντευξη, ο Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε (ρ/σ Alpha 9,89) για το ενδεχόμενο τρίτο δάνειο: «Σε αντίθεση με όλο αυτό που λεγόταν, για ένα ενδεχόμενο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, πάμε στην ίδια πεπατημένη, στην ίδια συνταγή που μεγαλώνει το χρέος, εδραιώνεται ένα καθεστώς αποικίας χρέους για την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ