Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σερβίρουν το ψευτοδίλημμα «νέο δάνειο ή κούρεμα του χρέους»

Αποπροσανατολιστική για το λαό η συζήτηση που κλιμακώνεται και αφορά διευθετήσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης

Η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα» ή νέο δάνειο, αφορά τις διευθετήσεις στο πλαίσιο της ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που γίνεται σε βάρος του λαού

Eurokinissi

Η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα» ή νέο δάνειο, αφορά τις διευθετήσεις στο πλαίσιο της ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που γίνεται σε βάρος του λαού
Με μπαράζ δηλώσεων, συνεχίστηκε χτες η συζήτηση για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα και τρίτο δανειακό πακέτο το 2014, προκειμένου να καλύψει το «χρηματοδοτικό κενό» μέχρι το 2016, το οποίο υπολογίζεται από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ (4,4 δισ. το 2014, 6,5 δισ. ευρώ το 2015, μηδενικό το 2016).

Το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» προκύπτει από τις δανειακές υποχρεώσεις του κράτους. Δηλαδή, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις, που λήγουν τα επόμενα χρόνια, δεν καλύπτονται από τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από τα δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ. Το «κενό», σύμφωνα με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, θα ξεκινήσει να εμφανίζεται από την άνοιξη του 2014 και θα κλιμακωθεί το 2015.

Η συζήτηση για την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού», είναι σε άμεση συνάρτηση με τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Γι' αυτό και η γερμανική κυβέρνηση αντιπαραβάλλει τη σύναψη ενός νέου δανείου, στο νέο «κούρεμα» του χρέους, το οποίο ζητάει η Ελλάδα, το ΔΝΤ και ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, ο καυγάς γίνεται για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει να καταστρέφεται κεφάλαιο, προκειμένου να ελεγχθεί η κρίση και το ποιος θα φορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που προκύπτει.

Η όλη συζήτηση, που εντάθηκε μετά τις προχτεσινές δηλώσεις Σόιμπλε, αξιοποιείται αποπροσανατολιστικά για το λαό. Κρύβει ότι, είτε με νέο δάνειο, είτε με «κούρεμα» του χρέους, τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο με νέα μέτρα. Κρύβει ακόμα ότι, παρά τις θριαμβολογίες τους για το αντίθετο, η κρίση στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα παραμένει κυρίαρχη και μεγάλες οι δυσκολίες στη διαχείρισή της από τους αστούς.

«Η αναγκαία βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να καθοριστεί μόνο στα μέσα του 2014» δήλωσε χτες η Α. Μέρκελ, επαληθεύοντας τα σενάρια για νέο δάνειο, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να προβλεφθεί το ακριβές μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα». Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του σε φινλανδική εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο δάνειο προς την Ελλάδα, αν και, όπως είπε, δεν είναι η μοναδική επιλογή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα θα αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στο Σεπτέμβρη και «τότε θα εξετάσουμε επίσης την πιθανή συνέχιση και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος». Φανερώνοντας ότι στο παρασκήνιο έχει φουντώσει η συζήτηση για διάφορες εναλλακτικές στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί για παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας των δανείων».

«Εχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Κοτχάους, προσπαθώντας να ρίξει του τόνους, μετά τις προχτεσινές κατηγορηματικές δηλώσεις Σόιμπλε. Ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει να διεξάγονται οποιεσδήποτε συζητήσεις για το πώς θα διαρθρωθεί το νέο πακέτο προς την Ελλάδα.

Αναζητούν συμβιβασμό

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung, στις Βρυξέλλες εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο ενός «τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα». Οπως γράφει η εφημερίδα, «η ΕΕ θα μπορούσε να χορηγήσει περισσότερα χρήματα προς την Αθήνα από τα διαρθρωτικά ταμεία της (ώστε) να αποδεσμευτούν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώνεται το χρέος».

Η λύση αυτή προβάλλεται ως «η μόνη επιλογή εκτός από το κούρεμα». Η εφημερίδα επικαλείται ακόμα γερμανικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, «το τρίτο πακέτο θα περιέχει λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις από τα δύο πρώτα», καθώς «στην Ελλάδα ένα σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε εξέλιξη».

Με τα ίδια επιχειρήματα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τη συζήτηση για νέο δάνειο και μνημόνιο, διαρρέοντας ότι «η νέα βοήθεια θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών το διάστημα 2014 - 2016». Ισχυρίζονται ακόμα ότι «η Ελλάδα και οι δανειστές της εξετάζουν διάφορους τρόπους και παραμέτρους για να καλύψουν το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρξει στα επόμενα έτη», χωρίς ακόμα να έχουν καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εναλλακτικές που συζητιούνται για την αναχρηματοδότηση και παραπέρα μείωση του χρέους, είναι να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια που δε χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (περίπου 11,2 δισ. ευρώ, 8 - 9 σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις), να γίνει μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (6 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία), να υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων (ακόμα και σε μηδενικά επίπεδα) με τα οποία δανείστηκε η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος και να αντλήσει κεφάλαια η Ελλάδα, αποκαθιστώντας την πρόσβασή της στις αγορές το 2014.

Το θέμα ενός τρίτου δανειακού πακέτου για την Ελλάδα δε συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σαντάλ Χιούγκ, επέμεινε χτες ότι «το επόμενο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο» και ότι στο Γιούρογκρουπ του Ιούλη δεν έγινε καμία συζήτηση για νέο δάνειο. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε, παρέπεμψε στο ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ, τον Νοέμβρη του 2012, στο οποίο αναφέρονται οι προϋποθέσεις για να υπάρξει νέα βοήθεια στην Αθήνα.

Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

Επιχαίροντας για τις αντιλαϊκές ανατροπές στην Ελλάδα, είπε ακόμα ότι «η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προχωρά με συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα», επικαλούμενη τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η αξιολόγηση της τρόικας πριν από μερικές βδομάδες.

«Οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να εξυγιάνουν την οικονομία, για να βάλουν σε βιώσιμη τροχιά τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και για να υλοποιήσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής, δείχνοντας ότι με «κούρεμα» ή νέο δάνειο, τα μέτρα που χρεοκοπούν το λαό είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα.

Ομοίως, ο Ολι Ρεν δήλωσε στη φιλανδική εφημερίδα ότι «το καίριο ζήτημα είναι η ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα και η ικανότητά της να παράγει δημοσιονομικά πλεονάσματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ