Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Αναζητούν φόρμουλα για να αρχίσει το πλιάτσικο

Συνάντηση για το θέμα θα έχουν σήμερα Σαμαράς - Βενιζέλος

Με επικοινωνιακούς ελιγμούς επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει την ειλημμένη απόφαση για σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, που είναι υποθηκευμένες στις τράπεζες. Με ομολογημένο στόχο να προασπίσουν τα συμφέροντα των τραπεζιτών, θα συναντηθούν σήμερα στις 11.30 π.μ. οι Αντ. Σαμαράς και Ευαγ. Βενιζέλος, προκειμένου να καταρτίσουν το «τελικό σχέδιο» για την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναζητούν την κατάλληλη φόρμουλα που θα ενσωματώσει τη λαϊκή αγανάκτηση και τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που αυτή προκαλεί στο εσωτερικό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί συζητήθηκαν και χτες, στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, αλλά αναζητά τα κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία μεγάλου τμήματος των δανειοληπτών». Κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη, υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να θιγούν οι δανειολήπτες της πρώτης κατοικίας που έχουν χαμηλά εισοδήματα».

Σε κάθε περίπτωση, η όποια νομοθετική ρύθμιση θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση και τις τράπεζες εκβιαστικά προς τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν, ώστε να πετσοκόψουν κι άλλο από τις στοιχειώδεις ανάγκες τους και να επιδιώξουν νέο διακανονισμό για τα στεγαστικά τους δάνεια.

Το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε χτες, ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγ. Βενιζέλο, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να «παραταθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών για τους πρώτους 3 - 4 μήνες του 2014» και να κατατεθεί στη συνέχεια νομοσχέδιο που θα έχει «δικαιότερα κοινωνικά κριτήρια». Συνεργάτες του πρωθυπουργού άφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη (!) για «να αποδεχθεί η τρόικα τις κυβερνητικές προτάσεις» για χρονική παράταση του παγώματος των πλειστηριασμών.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρει την ευχέρεια «ελιγμών» στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, οι οποίοι, με πρόσχημα τη θέσπιση δήθεν «κοινωνικών κριτηρίων» θα υπερψηφίσουν το «ξεπάγωμα» των κατασχέσεων σπιτιών των λαϊκών οικογενειών.

Χτες, απορρίφθηκαν στη Βουλή δύο τροπολογίες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, με τις οποίες ζητούνταν η παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Επιχειρηματολογώντας, ο υπουργός Θ. Καράογλου είπε ότι «πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση θα δώσει λύση στον κατάλληλο χρόνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ