Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «CYPROTEL» ΡΟΔΟΥ
Με επιτυχία έληξε η απεργία

Με την καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών (Απρίλη μέχρι Ιούνη) και νίκη των εργαζομένων έληξε χτες η απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο ξενοδοχείο «Cyprotel» στο Φαληράκι Ρόδου.

Η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «εργοδοσία και στελέχη χρησιμοποίησαν όλους τους τρόπους για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους και να διαλύσουν την απεργία τους. Από το γνωστό τροπάρι ότι τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων και ότι τα πρακτορεία θα πάρουν τους πελάτες και θα φύγουν, μέχρι έμμεσες και άμεσες απειλές για απολύσεις. Παρά το ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενους κάτω από την πίεση λύγισαν και μπήκαν τελικά για δουλειά, ο σχεδιασμός της εργοδοσίας δεν πέρασε».

Και επισημαίνει: «Συγκινητική ήταν η υποστήριξη από τους τουρίστες που διαμένουν στο ξενοδοχείο και τις δυο μέρες, κάτι που άλλωστε συμβαίνει πάντα στις απεργίες στα ξενοδοχεία - τουλάχιστον η πείρα από τη Ρόδο αυτό έχει δείξει - και διαψεύδει την προπαγάνδα κυβέρνησης και μεγαλοξενοδόχων - πρακτόρων ότι οι απεργίες και οι αγώνες των εργαζομένων πλήττουν τον τουρισμό». Μεγάλη μερίδα των εργαζομένων που δεν ήταν μέλη του κλαδικού Σωματείου γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Στη Σάμο

Στο μεταξύ το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί το ΣΕΠΕ να ελέγξει τις επιχειρήσεις τουρισμού στο νησί, όπου επικρατεί, όπως σημειώνει, «μία ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση με τις εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις στον κλάδο του τουρισμού».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην επιστολή, το ΕΚ Σάμου καλεί να γίνουν έλεγχοι πρώτα και κύρια στη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επιχείρηση (DORYSSA) όπου υπάρχει παραβίαση της κλαδικής ΣΣΕ εργασιακά και μισθολογικά (όσον αφορά την αμοιβή και την εφαρμογή του 5ημέρου με την επιβολή του 6ημέρου με 6 ώρες και 40' λεπτά εργασίας, ενώ στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 8 και 9 ώρες, χωρίς να αμείβονται τον επιπλέον χρόνο), καθώς και σε άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ