Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Σε απόγνωση χιλιάδες λαϊκές οικογένειες

Λήγει αύριο Παρασκευή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα

Λήγει αύριο Παρασκευή, 2 Αυγούστου, η προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής των ενδιαφερόμενων γυναικών για τη φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 120.000, καθώς λόγω της οικονομικής αφαίμαξης που έχει υποστεί η λαϊκή οικογένεια όλο και περισσότεροι γονείς θα προσπαθήσουν να ωφεληθούν από τα δωρεάν τροφεία, ενώ τα παιδιά που θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν είναι μόλις 60.000.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά: 1) Βρεφικούς Σταθμούς. 2) Βρεφονηπιακούς σταθμούς. 3) Παιδικούς σταθμούς 4) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και 5) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες. Θα χρηματοδοτηθεί από ευρωενωσιακούς πόρους και το υπουργείο Εργασίας με το ποσό των 150.000.000 ευρώ. Αν και στην αρχική πρόσκληση προβλεπόταν ότι στα βρέφη και στα νήπια θα παρέχεται μόνο πρόγευμα και όχι γεύμα (όπως αποκάλυψε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), μετά από διαβούλευση της ΚΕΔΕ και του υπουργείου, πιεζόμενοι αμφότεροι από την κοινωνική κατακραυγή και αγανάκτηση που θα ξεσπούσε, αποφασίστηκε να παρέχεται πλήρης σίτιση.

Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, χιλιάδες αιτήσεις δε θα ικανοποιηθούν και χιλιάδες είναι οι μητέρες που δε θα κάνουν καν αίτηση λόγω των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν. Πιο συγκεκριμένα:

«Οι μητέρες που θα ενταχθούν στην εν λόγω πράξη, θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις: α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας - Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ή δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης. Εξαιρούνται από την παρούσα πρόσκληση: Οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ (α' και β' βαθμού)». Κόβονται, δηλαδή, εξαρχής δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, δεν έχουν καν δικαίωμα υποβολής αίτησης.

Παραπέρα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο γυναίκες με οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 35.000 ευρώ για μητέρες που έχουν 3 ή 4 παιδιά και 40.000 για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μεθοδεύει ποικιλότροπα την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων που λειτουργούν τις δράσεις αυτές καθώς και απολύσεις του προσωπικού, ώστε όλο αυτό το χρυσοφόρο πακέτο να περάσει στα χέρια σχολαρχών.

Αλλά και τα ποσά που δίνονται τελικά για να λάβουν αυτά τα παιδιά προσχολική αγωγή είναι τουλάχιστον λειψή. Π.χ η κοστολόγηση (το χρήμα που θα δοθεί από το κρατικό ή ευρωενωσιακό ταμείο) ανά παιδί στα λεγόμενα ΚΔΑΠ παραμένει στα περσινά επίπεδα (1.400 ευρώ), ήδη πολύ χαμηλά και αναντίστοιχα με το πραγματικό κόστος και ανάγκες, με αποτέλεσμα όσα δεν οδηγήθηκαν σε κλείσιμο την περσινή σχολική χρονιά να οδηγηθούν φέτος. Η δε κοστολόγηση ανά άτομο για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ παραμένει στις 5.500 ευρώ, ενώ υπάρχει αίτημα να ανέλθει στις 7.000 ευρώ για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες. Υπάρχουν επίσης και άλλες σημαντικές περικοπές. Από τις προηγούμενες χρονιές έχει κοπεί η δωρεάν μεταφορά των παιδιών. Επιβαρύνονται οι γονείς γι' αυτό, όπως επίσης και για μια σειρά δραστηριότητες του παιδιού στην προσχολική αγωγή, για παράδειγμα θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ