Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι αρχαιολόγοι για τα αγροτεμάχια

Τους φόβους του ότι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων που βρίσκονται εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων θα στρέψει πιθανά τους κατόχους τους εναντίον της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο ΣΕΑ ζητά απαλλαγή φόρου τουλάχιστον για τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εντός της αδόμητης Ζώνης Α' των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων αφού «δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ιδιοκτήτες τους, καθώς επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί για την προστασία των αρχαιοτήτων (...) που απαγορεύουν τη δόμηση και επιτρέπουν (ανάλογα με την περίπτωση) μόνο την ελαφρά καλλιέργεια». Επιπλέον, «τα κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις έχουν περιοριστεί δραματικά», άρα αυτός ο κόσμος, όχι μόνο δε θα μπορεί να κάνει οτιδήποτε στο χωράφι του, αλλά θα χαρατσώνεται κι από πάνω.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι «η διαφορετική μεταχείριση των αγροτεμαχίων εντός Ζώνης Α΄ αρχαιολογικού χώρου» δε θα «στρέψει τους κατόχους των αγροτεμαχίων, και μέσω αυτών το σύνολο των πολιτών, εναντίον της προστασίας των αρχαιοτήτων».

Το θέμα βέβαια είναι να παρθούν πίσω η άγρια φορολόγηση και τα χαράτσια που φορτώνονται στις πλάτες συνολικά του λαού, ανάμεσά του και της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ