Παρασκευή 17 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κοινή στάση στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία

Από τη συνάντηση Ομπάμα και Ερντογάν
Από τη συνάντηση Ομπάμα και Ερντογάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Και οι δύο συμφωνούμε ότι ο Ασαντ πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο. Η Συρία ήταν το βασικό ζήτημα της πολύ πλούσιας ατζέντας των συνομιλιών. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια Συρία απαλλαγμένη από την τυραννία του Ασαντ», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, καταλήγοντας για το θέμα ότι «θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεσή μας στο καθεστώς Ασαντ και να συνεργαζόμαστε με τη συριακή αντιπολίτευση». Δηλαδή, στήριξη των αντικαθεστωτικών που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία.

Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι, σε περίπτωση κατά την οποία οι ΗΠΑ βεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων από πλευράς του καθεστώτος Ασαντ, όλες οι επιλογές αντίδρασης, διπλωματικές και στρατιωτικές, θα βρίσκονται στο τραπέζι και τόνισε εμφατικά την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συμμετοχή της Ρωσίας και της Κίνας στην ειρηνευτική διάσκεψη για το συριακό στη Γενεύη, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε όποια λύση συμφωνηθεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, σημείωσε ότι συμφώνησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην ανάγκη η Συρία να μη γίνει θύλακας προστασίας τρομοκρατικών ομάδων.

Οι δηλώσεις δείχνουν ότι «υπάρχει προσέγγιση» ωστόσο καταμαρτυρούν επίσης ότι οι «πιέσεις» που φέρεται να άσκησε ο Τούρκος πρωθυπουργός για άμεση στρατιωτική εμπλοκή με στόχο την εδώ και τώρα ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ δεν ευοδώθηκαν προς το παρόν. Η Συρία δεν ήταν το μοναδικό θέμα της ατζέντας των συνομιλιών. Ιράκ, Ιράν, η ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Κυπριακό και άλλα ζητήματα συζητήθηκαν επίσης.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα συνεχάρη τον Ταγίπ Ερντογάν για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Αγκυρας και Κούρδων του PKK αλλά και για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, που σημειώνει καπιταλιστική ανάπτυξη χτυπώντας τα εργατικά δικαιώματα. Ειδικά όσον στην επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας, ο Τούρκος πρωθυπουργός την τοποθέτησε χρονικά μέσα στον Ιούνη και ότι περιλαμβάνει και επίσκεψη στη Δυτική Οχθη.

Εκτός των διεθνών ζητημάτων συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας και ενεργειακά ζητήματα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνοδευόταν από μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ