Παρασκευή 17 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εμβρυακά βλαστοκύτταρα με κλωνοποίηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την επιτυχή δημιουργία ανθρώπινων εμβρυακών βλαστοκυττάρων με τη χρήση της τεχνολογίας κλωνοποίησης που εφαρμόστηκε το 1996 από τον Σκοτσέζο γενετιστή Ιαν Γουίλμουτ για τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, της θρυλικής προβατίνας Ντόλι, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Σουκχράτ Μιταλίποφ από το πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Ορεγκον στις ΗΠΑ.

Μετά από προσπάθειες έξι ετών και με χρηματοδότηση από το γαλλικό πανεπιστήμιο και ινστιτούτο Leducq στο Παρίσι, οι επιστήμονες κατάφεραν (όπως αναφέρουν σε εκτενή έκθεσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση CELL) τη δημιουργία εμβρύου μερικών ημερών και την εξαγωγή βλαστοκυττάρων, μεταμοσχεύοντας γενετικό υλικό ενός ενήλικου κυττάρου στον άδειο πυρήνα ωαρίου με στόχο, όπως υποστήριξαν, όχι τη δημιουργία ανθρώπινων κλώνων αλλά τη μελλοντική δημιουργία μοσχευμάτων.

Οπως εξήγησε ο δρ. Μιταλίποφ μιλώντας σε δημοσιογράφους, τα εμβρυακά βλαστοκύτταρα που προέκυψαν με την τεχνολογία της κλωνοποίησης είχαν την ικανότητα να μετατραπούν σε διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους όπως νευρικά, ηπατικά, καρδιακά κύτταρα. Το γεγονός αυτό αναπτερώνει για μία ακόμη φορά τις ελπίδες για τη μελλοντική παραγωγή ζωτικών οργάνων και άλλων μοσχευμάτων που δεν θα αποβάλλονται από τον οργανισμό του ασθενούς. Φυσικά, τα επιτεύγματα της επιστήμης στον καπιταλισμό πουλιούνται και αγοράζονται μόνο από αυτούς που μπορούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ