Παρασκευή 17 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες αυταπάτες σπέρνει ο Ολάντ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Να «αναζωπυρώσει», όσο αυτό είναι δυνατόν, τις αυταπάτες περί «δυνατότητας αλλαγής της ΕΕ», αλλά και περί του ρόλου που ο ίδιος μπορεί να διαδραματίσει σε μια τέτοια διαδικασία, προσπάθησε ο Γάλλος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης των δύο ωρών συνέντευξης Τύπου εφ' όλης της ύλης, που παραχώρησε τηλεοπτικά χτες το απόγευμα. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι κρίθηκε αναγκαία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κατευναστεί η αυξανόμενη λαϊκή δυσφορία στο πρόσωπο του Ολάντ, του οποίου ο πρώτος χρόνος στην Προεδρία κρίνεται, με γνώμονα δημοσκοπήσεις, ως εξαιρετικά απογοητευτικός σε σχέση με τα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά όταν παρουσίαζε εαυτόν ως «άνεμο αλλαγής» στην ΕΕ.

Ο Ολάντ υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση βρίσκεται «πίσω μας» και ότι πλέον το μεγάλο πρόβλημα είναι η ύφεση που προκαλείται από τις πολιτικές λιτότητας, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον του να βγάλει την ΕΕ από το μαρασμό» και θέτοντας εαυτόν «πρωτεργάτη» στη «μάχη κατά της ύφεσης» που απειλεί την ίδια την «ταυτότητα της Ευρώπης» και απειλεί να σβήσει την ΕΕ από το χάρτη σε περίπτωση μη ριζικών πρωτοβουλιών.

Δήλωσε ότι η παρέμβαση της γαλλικής Προεδρίας, η οποία λειτούργησε ως «συγκολλητική ουσία» κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε ανάμεσα στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος, που αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα, και τις χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώθηκε, μιλώντας προφανώς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι αυτά των εργαζομένων. Συμπλήρωσε ότι το «γαλλογερμανικό ζευγάρι» είναι σημαντικό αλλά υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες και αναζητείται διαρκώς συμβιβασμός.

Προσέθεσε, δε, ότι είναι πλέον επείγουσα ανάγκη η προώθηση της πολιτικής ένωσης της ΕΕ και μάλιστα μέσα στην ερχόμενη διετία, λέγοντας ότι θα πιέσει για τη σύσταση οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης, που θα έχει πρόεδρο και θα συνεδριάζει κάθε μήνα και θα προωθήσει την εναρμόνιση της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής με την κοινωνική σύγκλιση και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Επίσης, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι υποστηρίζοντας ότι «χαιρετίστηκε από όλο τον κόσμο και αναγνωρίστηκε ως σημαντικό βήμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ