Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Εκταμιεύουν» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σειρά από υπουργικές αποφάσεις για τα χαράτσια. Αναμοχλεύουν τη ρύθμιση για τις περικοπές στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ

Η εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών κατά το τμήμα που αναλογεί στα κράτη της ΕΕ μπαίνει στην ατζέντα των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ) που συνεδριάζουν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μάη στις Βρυξέλλες. Η αντίστοιχη συνεδρίαση του ΔΝΤ, για το μερίδιο που του αναλογεί (1,8 δισ. ευρώ), θα γίνει στα τέλη του μήνα.

Η συγκυβέρνηση σπεύδει να κυρώσει και με υπουργικές αποφάσεις τις διατάξεις του πρόσφατου πολυνόμου, όπως το χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, τη ρύθμιση-δόκανο για τις εμφανιζόμενες «ληξιπρόθεσμες οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών προς την Εφορία, τον τρόπο διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων που αφορούν κυρίως αυτοπασχολούμενους και μικροεπαγγελαματίες. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν υπογραφεί πριν από τη σύγκληση του Γιούρογκρουπ και να δημοσιοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση αναγκάστηκε να απαλείψει στο «παρά 5'» τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου με τις παραπέρα περικοπές των συντάξεων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Το ζήτημα ανακινείται και πάλι από κυβερνητικούς παράγοντες, σύμφωνα με τους οποίους η ρύθμιση θα επανέλθει και θα προβλέπει την οριζόντια μείωση σε όλους τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ κατά 25 ευρώ το μήνα. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα πρόσθετα μέτρα αντιλαϊκής κλιμάκωσης θα συζητηθούν και στο πλαίσιο του μεθαυριανού Γιούρογκρουπ.

Στα 4,2 δισ. ευρώ είναι η δόση που αναλογεί στα κράτη της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ που θα συζητηθεί στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Στις 20 Μάη λήγουν και αποπληρώνονται από τη συγκυβέρνηση στο σημερινό κάτοχό τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Η συγκυβέρνηση, για την περίπτωση που καθυστερήσει η εκταμίευση, εξετάζει «εναλλακτικά» σενάρια όπως την προσφυγή στους τραπεζίτες για νέα δάνεια μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ