Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Νομιμοποιούν μαζί τις ιδιωτικοποιήσεις

Για το τίμημα της εκποίησης και τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν η κόντρα Τσίπρα - Στουρνάρα χτες στη Βουλή

Γύρω από το κόστος και το εύρος της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κινήθηκε χτες στη Βουλή η αντιπαράθεση Τσίπρα - Στουρνάρα, στη βάση της διαφορετικής διαχείρισης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος πάντα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, άρα και των επιχειρηματιών.

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε ένα σημείο της ομιλίας του δεν τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά αναλώθηκε σε καταγγελίες προς την κυβέρνηση ότι «κουρεύει» την αποτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. «Τι ακριβώς κάνετε; Πάτε να ξεπουλήσετε περιουσία δημοσίου όπως όπως και όσο όσο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος άλλωστε ήταν που είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη στο ΣΚΑΪ ότι αν το τίμημα ήταν υψηλότερο, δε θα είχε αντίρρηση με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Αποκαλύπτοντας πλήρως τη διαχειριστική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε τότε πως όταν η δημόσια περιουσία αποτιμούνταν σε 50 δισ. τότε «διακρίναμε ένα νόημα, λέγαμε ότι είναι ένα εργαλείο να ξεχρεώσουμε, να μην κόβουμε μισθούς»! Στο ίδιο πνεύμα, ο Αλ. Τσίπρας είπε χτες στη Βουλή ότι το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με αδιαφάνεια και αποτελεί νέο εκτροφείο σκανδάλων.

Διεκδικώντας το ρόλο του ικανότερου διαχειριστή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνετε ούτε για διαχειριστές, ούτε για επιστάτες, ούτε για φύλακες της δημόσιας περιουσίας». Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εκτίμησε το 2010 την ακίνητη περιουσία του δημοσίου στα 285 δισ. ευρώ, στο πρώτο μνημόνιο η δημόσια περιουσία εκτιμήθηκε στα 50 δισ. και σήμερα έπεσε στα 9,6 δισ.

Ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε ότι τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και όχι αποτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Παρουσίασε τις ιδιωτικοποιήσεις ως όχημα για την «επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία» και ισχυρίστηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Μέχρι το 2020, είπε, θα εισπραχθούν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ, φέτος 2,6 δισ. και μέχρι το 2016 11,2 δισ.

Δεν έλειψε και η κοκορομαχία, με τον Αλ. Τσίπρα να κατηγορεί τον Γ. Στουρνάρα ότι θα μπορούσε να είναι και εκπρόσωπος της τρόικας, και τον υπουργό Οικονομικών, να απαντά πως η κυβέρνηση λέει την αλήθεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «απευθύνεται ίσως σε κατώτερα ένστικτα», λαϊκίζει και λέει ψέματα ότι «μπορούμε να είμαστε στο ευρώ χωρίς μνημόνιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ