Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας για την Ειδική Αγωγή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε χτες στο υπουργείο Παιδείας

Αντιμέτωπα με μια εγκληματική πολιτική βρίσκονται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, οι γονείς τους και οι εμπλεκόμενοι με την Ειδική Αγωγή. Το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και συμπληρώθηκε πρόσφατα, με διάφορα προσχήματα οδηγεί τα ειδικά σχολεία σε κλείσιμο. Χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί, γονείς, ΑμΕΑ διαδήλωσαν στο υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας να καλυφθούν οι ανάγκες της Ειδικής Αγωγής σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό και άλλο προσωπικό και να καταργηθεί η ρύθμιση που κλείνει ουσιαστικά τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και στέλνει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία, χωρίς υποδομές, να συνυπάρξουν στις τάξεις των 25 παιδιών που φτιάχνουν.

«Ο αγιασμός έγινε το Σεπτέμβρη και το σχολείο λειτούργησε Νοέμβρη», έλεγε χαρακτηριστικά ένας γονιός, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι να ρυθμιστεί το πρόβλημα της μεταφοράς, ο ίδιος και όσοι άλλοι γονείς μπορούσαν μετέφεραν οι ίδιοι τα παιδιά από και προς τα σχολεία. Τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης να καταγράφουν σήμερα, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, 885 κενά εκπαιδευτικών, 122 σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) και 74 σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή σε ομηρία παραμένουν οι απόφοιτοι τμημάτων Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι εργάζονται ως αναπληρωτές επί δέκα περίπου χρόνια. Οπως σημείωνε μία από αυτούς τους εκπαιδευτικούς, εδώ και οκτώ χρόνια αναπληρώτρια έχει περάσει από τη Βόρεια Ελλάδα, στην Καλαμάτα, στη Μυτιλήνη και τώρα την Αθήνα περιμένοντας ακόμα να γίνει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, για να έχει πιθανότητα να διοριστεί. Συνάδελφός της επισήμανε ότι η πολιτική αυτή έχει συνέπειες και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες τα οποία βοηθούνται όταν έχουν σταθερό πρόσωπο αναφοράς αντί να αλλάζουν κάθε τόσο εκπαιδευτικούς.


Οι οικογένειες των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες δέχονται όλο το φάσμα της επίθεσης σε υγεία, πρόνοια, παιδεία. Γονιός που το παιδί του κάνει λογοθεραπείες, σημείωνε ότι περικόπηκαν οι συνεδρίες που δικαιολογούσαν τα ταμεία από 24 σε 16 το μήνα και καλείται να πληρώνει το κόστος που είναι περίπου 50 ευρώ για κάθε μία. Στην αναζήτηση για ιδιωτικό ειδικό σχολείο στο οποίο σπρώχνει τους γονείς η κατάσταση στη δημόσια Ειδική Αγωγή, ήρθε αντιμέτωπος με δίδακτρα που φτάνουν τα 600 - 1.200 ευρώ. Διαδεδομένο είναι να ζητείται οι γονείς να πληρώνουν τα υλικά για τα εργαστήρια στα ειδικά σχολεία με 100 - 200 ευρώ το μήνα. Εκπαιδευτικοί έκαναν λόγο για παιδιά που έχει διαγνωστεί ότι πρέπει να συνυπάρχουν σε τάξη με τρία παιδιά και αναγκαστικά συνυπάρχουν με άλλα επτά.

Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, της ΑΣΓΜΕ και του αναπηρικού κινήματος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος και μη ενημερωμένος για τα ζητήματα που τέθηκαν. Από το βήμα της συγκέντρωσης καταγγέλθηκε η στάση της ηγεσίας του υπουργείου που γνώριζε για την κινητοποίηση και αποφεύγει να δώσει λύση στα καυτά προβλήματα της Ειδικής Αγωγής.

Σε αγώνα μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα κάλεσε από τα μεγάφωνα της κινητοποίησης το ΠΑΜΕ, τονίζοντας σε γονείς κι εκπαιδευτικούς ότι δεν φτάνει η αγανάκτηση αλλά χρειάζεται αγώνας συνολικά με τους εργαζόμενους με όλο το λαό, ρήξη με τα μονοπώλια, για την ανατροπή, για τη ζωή που δικαιούμαστε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ