Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εμπειρία από τις προετοιμασίες στον Πειραιά

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνουν στον Πειραιά τα 3 Μαθητικά Φεστιβάλ της Οργάνωσής μας: στο κέντρο της πόλης στην πλατεία Κοραή, στο Πέραμα και στην Κοκκινιά.

Δεκάδες μαθητές σε όλο τον Πειραιά εμπνέονται από τα λόγια του Μπρεχτ «Αλλαξε τον κόσμο! Το' χει ανάγκη» και έχουν βάλει τη δική τους πινελιά στην προετοιμασία των εκδηλώσεων. Ακόμη κι εκείνοι που είναι στην 3η Λυκείου και σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις, έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό! Ακούραστα δουλεύουν και παιδιά από τα Γυμνάσια του Πειραιά. Με τη φαντασία και το μεράκι τους έχουν μαζέψει πλούσιο υλικό για καθεμιά από τις δραστηριότητες. Στόχος είναι να βρουν στο Φεστιβάλ χώρο έκφρασης για όλα όσα τους απασχολούν και έχουν ταλέντο να φτιάξουν αλλά το σύστημα τα έχει κάνει ακριβό εμπόρευμα. Οπως είπε κι ένας μαθητής από το Φάληρο, που θα παίξει με το συγκρότημά του στο Φεστιβάλ, «για εμάς που δεν έχουμε λεφτά για ηχογραφήσεις και studio είναι ο μόνος τρόπος να ακούσουν οι συμμαθητές μας τη μουσική μας».

Μερικά από τα πολλά πράγματα που έχουν ετοιμάσει οι μαθητές:

  • Στον Πειραιά έχουν μαζευτεί εργασίες και εκθέσεις που έχουν γράψει όλο το χρόνο για το Σοσιαλισμό. Θα κουβεντιάσουν για το αν είναι αλήθεια όσα λέει το βιβλίο της Ιστορίας και της Κοινωνιολογίας στην Γ' Λυκείου, ότι δηλαδή, ο Σοσιαλισμός είναι ένα καταπιεστικό σύστημα, όπως ο φασισμός. Αλλά και όσες ανακρίβειες λέγονται στο μάθημα Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου όταν διδάσκουν την Οκτωβριανή Επανάσταση.... Μαθητές από το 3ο Λύκειο της Αγίας Σοφίας ετοιμάζουν το κεντρικό πανό που θα στολίσει την πλατεία Κοραή. Αφού συζήτησαν για το σχέδιο, μάζεψαν ιδέες από συμμαθητές τους, τώρα μαζεύουν τα υλικά για να το φτιάξουν όλοι μαζί μέσα στο σχολείο.
  • Στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα όλες τις προηγούμενες μέρες τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μάζεψαν συμμετοχές για το αθλητικό τουρνουά που θα στηθεί το πρωί της ίδιας μέρας στα γήπεδα της περιοχής. Μέσα στο σχολείο αλλά και απ' έξω πριν το μάθημα και στο σχόλασμα, στα φροντιστήρια όλης της περιοχής αλλά και στα γήπεδα που προπονούνται οι ομάδες... Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες, η κάθε ομάδα το είπε και σε άλλες, δεν ήταν λίγα τα παιδιά που τηλεφώνησαν και είπαν «θέλουμε κι εμείς να παίξουμε».
  • Στην Κοκκινιά, μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε η έκδοση του «Οδηγητή» για τα ναρκωτικά, έχει μοιραστεί και συμπληρώνεται ερωτηματολόγιο. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους μαθητές που σε μεγάλο βαθμό αναγνώρισαν ότι είναι σωστή η θέση της ΚΝΕ και ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε «σκληρά και μαλακά». Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου θα διαβαστούν στη εκδήλωση που θα γίνει τη δεύτερη μέρα, μετά το τουρνουά αθλημάτων και την επίδειξη πολεμικών τεχνών που θα είναι αφιερωμένα στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
  • Οι μαθητές και στις τρεις περιοχές ετοιμάζουν, επίσης, σκετς και ταμπλό για τη φασιστική Χρυσή Αυγή και το βρώμικο ρόλο της. Στέλνουν, έτσι, το μήνυμα ότι στις φτωχογειτονιές του Πειραιά Ελληνες και ξένοι μεγαλώνουν μαζί, είναι στις ίδιες παρέες. Οχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν αλλά πρέπει μαζί να τσακίσουν τους φασίστες και το σύστημα που τους θρέφει. Στην Κοκκινιά, μάλιστα, θα γίνει και ιστορικός περίπατος το πρωί της Κυριακής.

Είμαστε, λοιπόν, στην τελική ευθεία, οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, ώστε να μη μείνει ούτε ένας μαθητής που δε θα μάθει για αυτή τη μεγάλη γιορτή! Τις επόμενες μέρες βάζουμε τα δυνατά μας να φτάσει παντού το μήνυμα του Φεστιβάλ: Ο λαός έχει τη δύναμη να σταθεί απέναντι σε αυτό το σύστημα και να το ανατρέψει. Αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει!


Εύη ΧΑΒΕΛΕ
Μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Πειραιά της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ