Τρίτη 12 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εκλογές στις 14 Απρίλη

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Συνεχίστηκε και χτες στη Βενεζουέλα το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Ούγκο Τσάβες. Φόρος τιμής που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, με εκατομμύρια ανθρώπων να θέλουν να πουν το «τελευταίο αντίο». Οπως έχει ανακοινωθεί, η σορός του θα μεταφερθεί σε μαυσωλείο που θα διαμορφωθεί στο λεγόμενο «Μουσείο της Επανάστασης».

Πάντως από χτες δρομολογήθηκαν οι συνταγματικές διαδικασίες για νέες προεδρικές εκλογές στις 14 Απρίλη και χιλιάδες ήταν αυτοί που συνόδευσαν τον μεταβατικό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο στην έδρα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής ώστε να καταθέσει επισήμως την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, υποψηφιότητα που στηρίζει και το ΚΚ Βενεζουέλας. Ο Μαδούρο το Σάββατο είχε την πρώτη επίσημη συνάντησή του με Κινέζους αξιωματούχους, καθώς ο Ούγκο Τσάβες είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο επενδύσεων σε συνεργασία με την Κίνα.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκ νέου κοινός υποψήφιος θα είναι ο νυν κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες, που στις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη είχε ηττηθεί από τον Τσάβες.

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε αμέσως σε υψηλούς τόνους, με τον Καπρίλες να κατηγορεί την κυβέρνηση για «πολιτική εκμετάλλευση της σορού του προέδρου», ενώ από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο τον αποκάλεσε «ηττημένο που έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό ενός φασίστα», όπως μεταδίδει το «Reuters». Ολες οι δημοσκοπήσεις φέρουν ως νικητή τον Μαδούρο. Τέλος, το θερμόμετρο της έντασης με τις ΗΠΑ διατηρείται υψηλό, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες την απέλαση δύο διπλωματών της πρεσβείας της Βενεζουέλας σε αντίποινα της απόφασης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας για την απέλαση των δύο Αμερικανών στρατιωτικών ακολούθων την προηγούμενη εβδομάδα με τις κατηγορίες της αποσταθεροποίησης και προσπάθειας υποκίνησης στρατιωτικού πραξικοπήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ