Τρίτη 12 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επικίνδυνες εξελίξεις

Το δράμα των προσφύγων από τη σύγκρουση στη Συρία μεγαλώνει
Το δράμα των προσφύγων από τη σύγκρουση στη Συρία μεγαλώνει
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην τακτική τους συνεδρίαση, χτες, στις Βρυξέλλες ενίσχυσαν τις πιέσεις τους προς τη συριακή ηγεσία να αποδεχθεί ως δεδομένη την εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση με αιχμή τους αντικαθεστωτικούς. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ζήτησε να γίνει «πολύ γρήγορα» άρση του εμπάργκο όπλων με προορισμό τη συριακή αντιπολίτευση, για να αποκατασταθεί δήθεν «η ισορροπία δυνάμεων και να σταματήσει η σφαγή των ανθρώπων». Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ είχε κληθεί και ο μεσολαβητής του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για τη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι, που μίλησε για ανάγκη αναζήτησης «πολιτικής λύσης» στη Συρία. Είναι ωστόσο γεγονός ότι στο θέμα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στις χώρες της ΕΕ, με αφετηρία τους «φόβους μην καταλήξουν τα όπλα σε λάθος χέρια».

Πληθαίνουν στο μεταξύ οι ενδείξεις διάχυσης των συγκρούσεων από το έδαφος της Συρίας στις γειτονικές χώρες καθώς, όπως φαίνεται, ολοένα περισσότερες ένοπλες - κυρίως ισλαμιστικές - ομάδες δρουν ως ένα βαθμό ανεξέλεγκτα απειλώντας να «τινάξουν» όλη την περιοχή στον αέρα. Χτες, μία βδομάδα σχεδόν μετά την αιματηρή ενέδρα επί ιρακινού εδάφους κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 48 Σύροι στρατιώτες, που ώρες νωρίτερα είχαν καταφύγει στο Ιράκ για να σωθούν από επίθεση αντικαθεστωτικών, και εννιά Ιρακινοί συνάδελφοί τους, που τους επέστρεφαν στη Συρία, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ», που συνδέεται με την «Αλ Κάιντα».

Την ενέδρα ακολούθησε η απαγωγή των 21 κυανόκρανων του ΟΗΕ, στην ουδέτερη ζώνη των κατεχόμενων από το Ισραήλ υψωμάτων του Γκολάν, την περασμένη Τετάρτη, η οποία είχε αίσιο τέλος, με τη μεταφορά τους τελικά στην Ιορδανία το Σάββατο το βράδυ. Οι ένοπλοι που απήγαγαν τους 21 και αυτοαποκαλούνταν «Ταξιαρχία του Γιαρμούκ» δήλωναν αντικαθεστωτικοί, όμως, ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» κατήγγειλε την απαγωγή, κάτι που εγείρει περαιτέρω ανησυχία για ανεξέλεγκτη δράση ενόπλων στη Συρία.

Στο μεταξύ, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ επιβεβαίωσε ότι αντικαθεστωτικοί πραγματοποιούν από την Κυριακή επίθεση στη συνοικία Μπάμπα Αμρ στη Χομς αλλά διέψευσε ότι την ελέγχουν ήδη. Οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι ανατίναξαν επίσης τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου Χομς - Ταρτούς καθώς και ότι καταρρίφθηκε μαχητικό αεροσκάφος κοντά στη Δαμασκό, χωρίς να επιβεβαιώνεται. Από την άλλη, δεν σχολιάζουν τις καταγγελίες των κατοίκων του, γειτονικού στη Χομς, χριστιανικού χωριού Ουμ Σαρχούχ, ότι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί εισέβαλαν, λεηλάτησαν τα σπίτια και σκότωσαν δύο κατοίκους. Τέλος, 20 πτώματα ανδρών που φέρουν χαρακτηριστικά εκτέλεσης εντοπίστηκαν σε ποταμό που διασχίζει το Χαλέπι.

Ολοένα περισσότερα «θρησκευτικά» χαρακτηριστικά διακρίνει στις συγκρούσεις που σημειώνονται στη Συρία και η νέα έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εκπόνησε η αρμόδια επιτροπή. Στην έκθεση κατηγορούνται και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές στις συγκρούσεις για σφαγές και για εγκλήματα πολέμου μέσα από τη δράση πολιτοφυλακών, ενώ αναφέρει ότι πλέον δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ασφαλές μέρος για τους αμάχους. Την έκθεση κατήγγειλε ως μεροληπτική η Ρωσία και ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ μίλησε για «στοιχεία μόνο από τη μία πλευρά», κατηγορώντας Τουρκία και Κατάρ ότι εμπλέκονται άμεσα στην αποσταθεροποίηση της χώρας του. Παράλληλα, η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και αποκλιμάκωση, ο αριθμός των προσφύγων υπάρχει περίπτωση ακόμη και να τριπλασιαστεί εντός των επόμενων μηνών (2,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και 1 εκατομμύριο οι πρόσφυγες), μιλώντας για «πραγματική έκρηξη σε ολόκληρη την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ