Τρίτη 12 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στήριξη του Μούρσι από ΗΠΑ και Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες στο Πορτ Σάιντ μετά τα σφοδρά επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο ύστερα από την ανακοίνωση της επικύρωσης της θανατικής ποινής δι' απαγχονισμού 21 εκ των κατηγορουμένων για τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μάρσι και της ομάδας του Καΐρου Αλχι, πέρυσι το Φλεβάρη, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 72 φιλάθλους. Οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων είχαν συμμετάσχει οργανωμένα στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ και καταγγέλλουν ανάμιξη της αστυνομίας στην πρόκληση των θανατηφόρων επεισοδίων. Εντούτοις, από τους εννιά αστυνομικούς που κάθισαν στο εδώλιο οι επτά αθωώθηκαν και δύο καταδικάστηκαν σε 15ετή κάθειρξη μαζί με άλλους οκτώ κατηγορουμένους.

Το Σάββατο, επεισόδια σημειώθηκαν και στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, κατά τα οποία σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι δε σχετίζονταν με τη δικαστική απόφαση.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και σε άλλες πόλεις, καθώς συνεχίζεται σε 10 από τις 29 επαρχίες της χώρας η κινητοποίηση των αστυνομικών που ζητούν να μη χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο καταστολής απέναντι σε διαδηλωτές» κατηγορώντας τον υπουργό Εσωτερικών ότι χρησιμοποιεί την αστυνομία για να προωθήσει τους σχεδιασμούς των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Σε μια σπάνια παρέμβασή του από τότε που φυλακίστηκε, ο πρώην Πρόεδρος Μουμπάρακ, διά του δικηγόρου του, κάλεσε τους Αιγυπτίους να «στηρίξουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μούρσι», γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση.

Στήριξη, ουσιαστικά, στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και στον Πρόεδρο Μούρσι αποτελεί και η υπογραφή συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, για την έναρξη καταβολής της βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που υποσχέθηκε πριν από αρκετούς μήνες προς την Αίγυπτο ο Αμερικανός Πρόεδρος, με πρώτη δόση 190 εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ