Τρίτη 12 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Επιμένει στη στρατηγική ενσωμάτωσης σε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Στο τέλος της περασμένης βδομάδας το Κοινοβούλιο της Γεωργίας ομόφωνα ενέκρινε την απόφαση «Για τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής», που επιβεβαίωσε τη συνέχιση της πορείας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Την απόφαση αυτή υπερψήφισαν οι 94 βουλευτές του Κοινοβουλίου, αυτή τη φορά επιδεικνύοντας ομοφωνία, μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων, το «Γεωργιανό όνειρο», του πρωθυπουργού Μπνιντζίν Ιβανισβίλι, και το κόμμα «Ενιαίο Εθνικό Κίνημα», του Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα βασικά καθήκοντα της εξωτερικής πολιτικής της Γεωργίας σήμερα είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας του κράτους, η προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, η απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών (όπως θεωρούνται οι αυτόνομες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που έχουν την πολιτικό-οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας), καθώς και η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ παραμένουν βασικές προτεραιότητες της Γεωργίας και αυτή θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για το χρονοδιάγραμμα πλήρους ένταξης στους οργανισμούς αυτούς, ενώ οι ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως «στρατηγικός εταίρος» της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη απόφαση περιλαμβάνει ένα σημείο που στην ουσία απαγορεύει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία. Οπως αναφέρεται στο ντοκουμέντο, η Γεωργία δεν μπορεί να έχει διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Επίσης, αποκλείει τη δυνατότητα της ένταξης της Γεωργίας στις στρατιωτικές, πολιτικές και τελωνειακές ενώσεις τέτοιων κρατών (δηλαδή στην Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), στην ΟΣΣΑ, στην Ευρασιακή και την Τελωνιακή Ενωση).


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ