Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΚΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καλύτερη παρέμβαση των εδαφικών ΚΟΒ στους κλάδους

Η Οργάνωση, από την προηγούμενη συνδιάσκεψη, καθόρισε σχέδιο παρέμβασης σε δεκάδες μεγάλους χώρους δουλειάς που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης. Εκεί που κρίνεται η πρόοδος της ταξικής πάλης, η ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης, το πνεύμα προσφοράς και αυτοθυσίας. Με βάση αυτό τον προσανατολισμό, έγινε από τις ΚΟΒ σημαντική προσπάθεια να πιάσουν επαφή σε εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο τηλεπικοινωνιών και χρηματοπιστωτικού, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα νοσοκομεία. Από αυτή τη δράση η Οργάνωση απέκτησε σημαντική πείρα, ιδιαίτερα την περίοδο των απεργιακών αναμετρήσεων.

Εγινε προσπάθεια για κοινή δράση με τις κλαδικές οργανώσεις, για καλύτερη ιεράρχηση στους εκατοντάδες χώρους δουλειάς που βρίσκονται σε κάθε περιοχή, στις βιομηχανικές ζώνες, η δουλειά με κοινωνικοταξικά κριτήρια με τον περίγυρο της ΚΟΒ. Η παρουσία των ΚΟΒ στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα στη βιομηχανία έδωσε τη δυνατότητα πιο αντικειμενικά και ζωντανά να εκτιμά η Οργάνωση τις διαθέσεις των εργατικών μαζών, τι στάση κρατάνε στις κάθε φορά εξελίξεις.

Από την πάλη αυτή βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα για το πώς μπορεί να συμβάλει η εδαφική Οργάνωση στη στήριξη ενός εργατικού αγώνα που εκδηλώνεται στο χώρο ευθύνης. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, να τα παρατάμε, αν δεν εμφανίζονται άμεσα αποτελέσματα στην παρέμβασή μας. Αυτό έδειξε η πείρα της «Χαλυβουργίας». Αυτό έδειξε και η πιο περιορισμένη πείρα της Οργάνωσης από τη «Phonemarketing», την κλινική Γρηγοριάδη αλλά και τη «Fintexport».

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η παρουσία της Οργάνωσης δε φαινόταν ότι φέρνει κάποια αποτελέσματα. Για μήνες μπορεί να γινόταν εξόρμηση και λίγοι εργαζόμενοι να έπαιρναν έστω την ανακοίνωση. Οι αγωνιστικές διαθέσεις δε φαινόντουσαν από πριν, δεν υπήρχαν ορατά τέτοια σημάδια. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι στη «Phonemarketing» εργαζόμενες με ελάχιστη πείρα στον αγώνα θα έφταναν να κάνουν 100 μέρες απεργία και να γυρίσουν με το κεφάλι ψηλά, άσχετα από την τελική έκβαση που δεν εξαρτάται από τη δική τους μόνο πάλη, όπως καθημερινά αποδεικνύεται.

Ιδιαίτερο ζήτημα προσανατολισμού στην παρέμβαση των ΚΟΒ στην περιοχή του Βόρειου τομέα είναι η δουλειά στα μεγάλα δημόσια (ΚΑΤ, «Αγ. Ολγα», «Σισμανόγλειο», Γενικό Κρατικό) και ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές (ΙΑΣΩ, «Ανάπλαση», «Υγεία») αλλά και τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ που υπάρχουν σε διάφορους δήμους.

Συζήτηση έγινε για την πείρα από τη συγκρότηση και δράση των Λαϊκών Επιτροπών. Διαπιστώθηκε ότι αναπτύχθηκε μια πλούσια δράση με αφορμή σοβαρά λαϊκά προβλήματα. Οι Λαϊκές Επιτροπές παρενέβησαν ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, επανασυνέδεσαν το ρεύμα σε πολλές οικογένειες, κινητοποιήθηκαν για τα ζητήματα της ανεργίας, την ιατρική περίθαλψη ανέργων, την κατάργηση των δημοτικών τελών. Κινητοποιήθηκαν στις εφορίες, εξέφρασαν την αλληλεγγύη σε αγώνες που εκδηλώθηκαν σε εργασιακούς χώρους. Ανέπτυξαν ορισμένες αξιόλογες πρωτοβουλίες ταξικής αλληλεγγύης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ