Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντιδράσεις για το ακριβό ηλεκτρικό

ΣΟΦΙΑ.--

Οργή και αγανάκτηση για τους λογαριασμούς - φωτιά του ηλεκτρικού ρεύματος εξέφρασαν την Κυριακή πολλές χιλιάδες Βούλγαροι εργαζόμενοι στην πρωτεύουσα Σόφια και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην παράδοση ενός κοινωνικού αγαθού (όπως ήταν την περίοδο του σοσιαλισμού) στα ντόπια ή ξένα ενεργειακά μονοπώλια.

Στη Σόφια, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας και έκαψαν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αρνούμενοι να τους πληρώσουν, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Κάτω η μαφία», «Εξω απ' τη χώρα οι εταιρείες διανομής EVN (σ.σ. αυστριακή), CEZ, ENERGO-PRO (σ.σ. όμιλος τσέχικων συμφερόντων)». Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού στους δρόμους για την ερχόμενη Πέμπτη, 14 του μήνα, οργανώνοντας παράλληλα εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με μοναδικό αίτημα να φύγουν οι ξένες εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος από τη χώρα.

H κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η σημαντική αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος οφείλεται στην από τον περασμένο Ιούλη κατά 13% αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού και στη μεγάλη κατανάλωση που προκάλεσε η φετινή βαρυχειμωνιά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ