Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Περίεργη έκρηξη στη μεθόριο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Προς νέα κλιμάκωση βαίνουν οι εξελίξεις στη Συρία μετά τη χτεσινή έκρηξη που σημειώθηκε στην ουδέτερη ζώνη του μεθοριακού φυλακίου Σιλβέγκοζου, στη νότια επαρχία της Τουρκίας Χατάι, ή Μπαμπ αλ Χάουα από την πλευρά της Συρίας. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι εξερράγη φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια προκάλεσε πυρκαγιά σε άλλα 15, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι (κατά πληροφορίες ορισμένων αραβικών δικτύων ακόμη και 20) και να τραυματιστούν περισσότεροι από 30.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφεραν, αρχικώς, ότι δεν είναι καθόλου σαφές αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση ή για έκρηξη παρανόμως μεταφερόμενων καυσίμων, καθώς το λαθρεμπόριο ανθεί σε όλη την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η συριακή πλευρά του μεθοριακού περάσματος, το Μπαμπ αλ Χάουα, βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων αντικαθεστωτικών από τον Ιούλη και συριακός στρατός δε βρίσκεται κοντά. Οι δε Τούρκοι αξιωματούχοι, αρχικώς τουλάχιστον, εμφανίζονταν σχεδόν βέβαιοι ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από πλήγμα από αέρος είτε αεροπορίας είτε ρουκέτας.

Παράλληλα, εντείνονται και σε διπλωματικό επίπεδο οι πιέσεις με τον επικεφαλής του νέου αντικαθεστωτικού σχηματισμού, της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», Μουάζ αλ Κχάτιμπ, να επιμένει στην πρότασή του για διάλογο «με εκπροσώπους του καθεστώτος», με στόχο την «όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία και τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Ο Κχάτιμπ έχει δηλώσει έτοιμος να συνομιλήσει με τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ Σάραα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ