Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Συγκρούσεις ισλαμιστών - στρατού στο Γκάο

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Η επανεμφάνιση των ισλαμιστών ενόπλων στη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Μάλι, Γκάο, και η έναρξη συγκρούσεων με Μαλινέζους και Γάλλους στρατιώτες προκαλεί πονοκέφαλο στο Παρίσι, καθώς φέρνει στο προσκήνιο τα σενάρια εξέλιξης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε μακρόχρονο πόλεμο όπως του Αφγανιστάν. Αυτό τη στιγμή που απώτερος στόχος της επέμβασης που στηρίζουν όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι ο μεγάλος φυσικός πλούτος της χώρας.

Από τις μάχες στο Γκάο σκοτώθηκαν έξι άτομα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 άλλοι και ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν 11 ισλαμιστές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι η γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι «θα έχει ημερομηνία λήξης» και ότι είναι ενθαρρυντικά τα «σημαντικά αποτελέσματα» της επιχείρησης μέσα στον πρώτο μήνα από την έναρξή της.

Στο Γκάο, πάντως, χτες ενισχύθηκαν οι δυνάμεις του γαλλικού και μαλινέζικου στρατού, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους η κεντρική ανοικτή αγορά της πόλης και πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ