Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά»
  • Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
  • Αντιδράσεις σε διάφορες πόλεις και ιδρύματα

Δε σταματούν οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση και αναγκάζει πολλούς φοιτητές ν' αλλάξουν πόλη ή ακόμα και αντικείμενο σπουδών. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο «Αθηνά» οδηγεί σε «απορρόφηση» 94 τμήματα και σε μετακίνηση, σε άλλη πόλη, πάνω από 50 τμήματα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει: «Απορρίπτουμε το "νέο ακαδημαϊκό χάρτη" του Πανεπιστημίου - ΤΕΙ ΑΕ». Και εξηγεί μεταξύ άλλων ότι «με το σχέδιο "Αθηνά":

  • Θέλουν να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, το πέταγμα της όποιας επαγγελματικής ειδίκευσης εκτός πτυχίου, την οποία θα αγοράζουμε στη συνέχεια με πιστοποιητικά επί πληρωμή από τα ίδια τα Τμήματα. Ηδη όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω των Ινστιτούτων Διά Βίου Μάθησης πουλάνε γνώση που έπρεπε να την παίρνουμε στο πτυχίο (π.χ., επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς κ.λπ.). Αυτό που θέλουν είναι να "αγοράζουμε" με πιστοποιητικά όποια γνώση θέλει ο εργοδότης ανά πάσα στιγμή, να μας δίνει μισθό 400 ευρώ, χωρίς σύμβαση, χωρίς ασφάλιση, για όσες ώρες θέλει και μετά από κάνα εξάμηνο να μας πετά ξανά στις ουρές της ανεργίας.
  • Θέλουν να διαμορφώσουν τα επιστημονικά αντικείμενα πλήρως "κομμένα και ραμμένα" στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους.
  • Θέλουν να ενισχύσουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Να τα μετατρέψουν πλήρως σε μαγαζιά που θα προσελκύουν πελάτες πουλώντας γνώση "με το κομμάτι" με τα πιστοποιητικά, θα εξάγουν εκπαιδευτικά προϊόντα, θα ιδρύουν παραμάγαζα στο εξωτερικό, που ξεπουλάνε την έρευνα στα μονοπώλια. Με βάση την αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις θα αποφασίζεται αν το ίδρυμα θα χρηματοδοτείται. "Κέντρα αριστείας" ονομάζει η κυβέρνηση και άλλα κόμματα τα ιδρύματα με έντονη επιχειρηματική δράση.
  • Θέλουν να αλλάξει πλήρως ο χαρακτήρας των ΤΕΙ, να μετατραπούν ουσιαστικά σε ΙΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια την παρουσίαση του σχεδίου "Αθηνά" από το υπουργείο Παιδείας, οι ειδικότητες των ΙΕΚ συγκρίνονται με αυτές των ΤΕΙ».
Αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σε επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προχώρησε από χτες η διοίκηση του Ιδρύματος αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά». Ταυτόχρονα, επ' αόριστον κατάληψη ξεκίνησαν από χτες και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ, ενώ την αντίθεσή τους στο σχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασαν και οι καθηγητές, μόνιμοι και έκτακτοι, και οι φοιτητές μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν. Με το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπεται η συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Σερρών σε ένα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η μεταφορά αρκετών τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε άλλα ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας.

Χτες, πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ περιόδευσε στο ΤΕΙ, μίλησε με εκπαιδευτικούς και φοιτητές και μοίρασε πλατιά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το σχέδιο «Αθηνά».

Τα στελέχη του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας και Γ. Κουρμούλης κατήγγειλαν ότι με το σχέδιο «Αθηνά» η κυβέρνηση προσαρμόζει ακόμη περισσότερο την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του νόμου - πλαισίου. Σημείωσαν ότι οι αλλαγές αφορούν πρώτα και κύρια στο ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών. Οπως είπαν, δεν πρόκειται ούτε για ακαδημαϊκό συμμάζεμα, ούτε μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή. Το κόστος θα το πληρώσει για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Και κάλεσαν εργαζόμενους και φοιτητές να παλέψουν για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Αλλες αντιδράσεις

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι «μοχλός για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», σημειώνοντας ότι «οι εξελίξεις στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εντάσσονται στη γενική στρατηγική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ. Χωρίς σύγκρουση με αυτή τη στρατηγική τίποτε το καλό για τους εργαζόμενους και τους σπουδαστές - φοιτητές δεν μπορεί να επιτευχθεί». Καλεί τους εκπαιδευτικούς, με βάση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Αντιδράσεις υπάρχουν από φοιτητές και διδάσκοντες σε πολλά τμήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αλλού.

Την αντίθεσή του στο σχέδιο «Αθηνά» εκφράζει με μακροσκελή επιστολή του ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Σ. Μπρατάκος, ενώ η Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ κάνει λόγο για «καινοφανή έννοια του "ομοσπονδιακού πανεπιστημίου"», υποστηρίζοντας ότι θα διεκδικήσει την αυτονομία του ιδρύματος. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο σκοπός, μεταξύ άλλων, είναι να δημιουργηθεί ένα «ομόσπονδο» πανεπιστήμιο, με τον τίτλο «Αδαμάντιος Κοραής», στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Γεωπονική, η ΑΣΟΕΕ και το Χαροκόπειο. Σκοπός επίσης είναι να δημιουργηθεί «ομόσπονδο» «Αττικό ΤΕΙ», που θα συμπεριλαμβάνει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ΑΣΠΑΙΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ