Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τόμος - τιμή στο Μανώλη Καλομοίρη

Με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, κυκλοφόρησε ο συλλογικός τόμος «Μανώλης Καλομοίρης - 50 χρόνια μετά», σε επιμέλεια των Νίκου Μαλλιάρα και Αλέξ. Χαρκιολάκη (εκδόσεις «Fagotto», τιμή 18 ευρώ).

Ενας συνθέτης κρίνεται κυρίως για το συνθετικό του έργο και την απήχηση που είχε το έργο του στο κοινό της εποχής του αλλά και στις μεταγενέστερες εποχές. Στην περίπτωση του Μανώλη Καλομοίρη ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με τη σπάνια εκείνη μορφή δημιουργού που καταφέρνει να συνδυάζει πολλές ακόμα ιδιότητες, πέρα από τις καθαρά καλλιτεχνικές.

«Η πολύπλευρη και πολυπράγμων αυτή προσωπικότητα, που τάραξε τα νερά της μουσικής ζωής της Ελλάδας στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, με τις ιδέες, το όραμα, τα μουσικά του έργα αλλά και τις δυναμικές παρεμβάσεις του σε κάθε, σχεδόν, τομέα σχετικό με τη μουσική, άφησε, πιστεύω, μιαν ανεξίτηλη σφραγίδα στο νεότερο μουσικό μας πολιτισμό. Το γεγονός ότι τόσο η ζωή του όσο και το έργο του -μουσικό και όχι μόνο- αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν, ακόμα σήμερα, αντικείμενο έρευνας, ενδελεχούς μελέτης, ενίοτε και διαμαχών, όπως προκύπτει και από τον παρόντα τόμο, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το σημαντικό ρόλο του Καλομοίρη στα μουσικά μας πράγματα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το εισαγωγικό σημείωμα της Χαράς Καλομοίρη, στο τόμο.

Στον τόμο για το μεγάλο συνθέτη και δάσκαλο μουσικής γράφουν οι: Βύρων Φιδετζής, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Αναστασία Σιώψη, Καίτη Ρωμανού, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Μάρκος Τσέτσος, Γιάννης Σαμπροβαλάκης και Μαρία Χναράκη, Γιάννης Μπελώνης, Μυρτώ Οικονομίδου, Νίκος Μαλιάρας, Χρήστος Ηλ. Κολοβός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ