Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
«Μαζί με τους εργάτες οικοδομούμε κίνημα ανατροπής»

Ξεκίνησε χτες στην Αθήνα το 20ό συνέδριο της Ομοσπονδίας

Οι σύνεδροι ψηφίζουν για την έναρξη των διαδικασιών
Οι σύνεδροι ψηφίζουν για την έναρξη των διαδικασιών
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οπλισμένοι με εμπειρία από τους αγώνες και όπλο την ενότητά τους, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, επιχειρούν ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης - και κρίσιμης σημασίας - συμβολής τους στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, στον κοινό αγώνα μαζί με το ταξικό κίνημα και το ΠΑΜΕ. Αυτή η αναγκαιότητα αναδείχτηκε χτες πρώτη μέρα των εργασιών του 20ού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ το οποίο και ολοκληρώνεται σήμερα με την εκλογή των νέων οργάνων της διοίκησης και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Κατά την έναρξη του συνεδρίου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους συνταξιούχους που έφυγαν από τη ζωή το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας Δήμος Κουμπούρης παρουσίασε την εισήγηση από την πλούσια δράση της Ομοσπονδίας και των σωματείων - μελών της από το προηγούμενο συνέδριο, στάθηκε στα θετικά συμπεράσματα αλλά και στις αδυναμίες από τη δράση.

Μεγάλο μέρος της εισήγησης αφιερώθηκε στα κρίσιμα ζητήματα, που η ίδια η επίθεση του κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ επιβάλλουν πιο αποφασιστική δράση με στόχο τη μαζικοποίηση και την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στη σύνδεση της δουλειάς των συνταξιουχικών σωματείων με τα εργατικά σωματεία και το λαϊκό κίνημα. «Η επίθεση είναι ενιαία και ενιαία πρέπει να απαντάμε», είπε χαρακτηριστικά. Πιο ειδικά, μεταξύ άλλων, για τη διάρθρωση του συνταξιουχικού κινήματος και τα καθήκοντα που μπαίνουν για τους συνταξιούχους, ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι στις νέες συνθήκες «με τις περικοπές που έγιναν και γίνονται, τη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και με την ένταξη των νέων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, χρειάζεται να ανοίξουμε ζήτημα και να ενημερώσουμε τους συνταξιούχους αυτών των χώρων για την ανάγκη ένταξης των συνταξιούχων στα σωματεία του ΙΚΑ».

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να «προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά, να ανοίξει η συζήτηση και να παρθούν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός σωματείου κατά νομό, που θα γράφονται όλοι οι συνταξιούχοι. Να πάρουμε υπόψη ότι σήμερα σε 15 νομούς εκτός από την Αττική, έχουμε 2,3 ακόμα και 4 σωματεία κατά νομό. Στην Αττική τα σωματεία είναι 31. Σε πρώτη φάση πρέπει να λύσουμε το θέμα να υπάρχει ένα σωματείο του ΙΚΑ κατά νομό».

Και κατέληξε: «Μαζί με τους εργάτες, τη νέα γενιά, τους φτωχομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, οικοδομούμε κίνημα ανατροπής απέναντι στις πολιτικές του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν. Μόνο τέτοιο κίνημα θα αποτρέπει αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, θα γίνει προοπτική και διέξοδος για εξουσία της εργατικής τάξης και του λαού».

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) ο Βαλεντίν Πάντζο μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο παγκόσμιο συνέδριο συνταξιούχων που θα πραγματοποιηθεί το 2013 στη Βαρκελώνη. Ο Γιάννης Πάσουλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Κώστας Σκαρπάρης εκ μέρους της Ενωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Ο Κιμ Μπόι, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων Ισπανίας και πολλά ακόμα συνδικαλιστικά στελέχη από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις που συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με τις τοποθετήσεις των συνέδρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ