Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ελεύθερος... για «ανθρωπιστικούς λόγους» ο δικτάτορας

Από την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης

Associated Press

Από την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Από τις 16 Οκτώβρη που η είδηση για τη σύλληψη του στυγερού πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ συγκλόνισε την υφήλιο, η υπόθεση έχει γνωρίσει αμέτρητες παλινδρομήσεις και συντριπτικές εναλλαγές. Τη στιγμή που όλοι πια περίμεναν το τέλος της, την πιθανολογούμενη έκδοσή του στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, μια ιατρική απόφαση λύνει τον πολιτικό και νομικό γόρδιο δεσμό. Ελεύθερος για λόγους υγείας...

Ο δρόμος για την απρόσκοπτη και «αναίμακτη επιστροφή» του Χιλιανού πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ στα πάτρια εδάφη, τα οποία βασάνισε τόσο, αποφεύγοντας φυσικά την έκδοσή του στην Ισπανία ώστε να δικαστεί για τη σωρεία εγκλημάτων για τα οποία βαρύνεται, άνοιξε την Τρίτη το βράδυ όταν η ιατρική ομάδα η οποία τον εξέτασε, μετά από σχετικό αίτημα της χιλιανής κυβέρνησης, αποφάνθηκε ότι είναι πολύ γηραιός και ασθενής, ώστε να αντέξει μία μακρόχρονη και επίπονη δίκη. Η ιατρική γνωμάτευση δίνει τώρα πια τη βάση για την απελευθέρωση του Πινοτσέτ, για «ανθρωπιστικούς λόγους», καθώς το βρετανικό δίκαιο προβλέπει τέτοια περίπτωση για την υγεία του κατηγορούμενου.

Αν και ακόμη τίποτα δεν έχει τελεσιδικήσει θα πρέπει να θεωρείται μάλλον σίγουρο ότι ο 84χρονος Πινοτσέτ θα καταφέρει να αποφύγει την έκδοση στην Ισπανία και θα του επιτραπεί να επιστρέψει στη Χιλή, καθώς μετά από την απόφαση των ιατρών, ταυτίζεται και η βρετανική πρόταση, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Χιλής στο Λονδίνο, Πάμπλο Καμπρέρα, ο οποίος όμως πρόσθεσε ότι ο Πινοτσέτ μπορεί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στην ίδια την πατρίδα του. Αγνωστο πώς, φυσικά, καθώς ο Πινοτσέτ κατέχοντας τη θέση του ισόβιου γερουσιαστή χαίρει επίσης και αιώνιας ασυλίας! Αν και όπως ο Καμπρέρα εξήγησε «τώρα πια ο νόμος επιτρέπει τόσο σε πολίτες όσο και στα δικαστήρια να αποφασίσουν για την ασυλία και ο Πινοτσέτ μπορεί να δικαστεί, όπως και κάποιοι άλλοι γερουσιαστές στο παρελθόν.

Το στίγμα των προθέσεων της βρετανικής κυβέρνησης δεν προέρχεται μόνο από τις δηλώσεις του Χιλιανού πρέσβη, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών Τζακ Στρο , ο οποίος είναι ο μοναδικός αρμόδιος να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα αν θα αφήσει ελεύθερο τον πρώην δικτάτορα. Ο Στρο, τόνισε ότι δίνει το χρονικό περιθώριο τόσο στην Ισπανία, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες - τη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο - και τις οργανώσεις που είναι αναμειγμένες στη δίωξη του Πινοτσέτ να προσκομίσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε να τις λάβει υπόψη για τη σχετική τελική απόφαση. Ομως δήλωσε καθαρά ότι «βάσει των ιατρικών εξετάσεων θα πρέπει να επιτραπεί στον Πινοτσέτ να επιστρέψει στη Χιλή και να μην εκδοθεί στην Ισπανία».

Οσο για τις αντιδράσεις... επισήμως η ισπανική κυβέρνηση - που έτσι κι αλλιώς βρισκόταν από την αρχή της υπόθεσης σε αμηχανία και προσπαθούσε να αποφύγει την έκδοση του Πινοτσέτ - ανακοίνωσε ότι σέβεται την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και ότι δεν πρόκειται να κάνουν έφεση στην απόφαση. Από την άλλη πλευρά, ουδεμία δήλωση δεν έχει γίνει εκ μέρους του δικαστή που ξεκίνησε αυτή τη δίωξη του Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, αλλά δικηγόροι που συνεργάζονται μαζί του δήλωσαν χθες ότι θα συνεχίσει τη μάχη. Σφοδρές όμως ήταν οι αντιδράσεις εκ μέρους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες έσπευσαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους και την αγανάκτησή τους γι' αυτή την απόφαση και ζήτησαν να τους παραδοθούν τα ντοκουμέντα από τα ιατρικά τεστ και τις εξετάσεις, που επέτρεψαν στους γιατρούς να καταλήξουν στη συγκεκριμένη απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ