Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Για να βγαίνει λάδι το σύστημα της εκμετάλλευσης και η ΕΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν κάποιος άσχετος με την ελληνική πραγματικότητα διαβάσει τη χτεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε ετούτη τη χώρα όλα έβαιναν καλώς μέχρι που ήρθε το μνημόνιο και έφερε τα πάνω κάτω. Το μοτίβο γνωστό και επαναλαμβανόμενο σε κάθε ανακοίνωση που εκδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ για κάθε ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα.

Καταλαβαίνουμε βεβαίως την πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να φορτώσει ως και το προπατορικό αμάρτημα στο μνημόνιο, αποκόπτοντάς το απ' την αστική εξουσία, απ' τη στρατηγική της ΕΕ, αλλά κανείς δεν ξεχνά ότι η παιδεία ήταν απ' τους τομείς που «βαρυγκωμούσαν» και πριν το μνημόνιο, αντιμετωπίζοντας χίλια μύρια προβλήματα. Και κανείς επίσης δεν πρέπει να ξεχνά ότι η σημερινή ακόμα χειρότερη κατάσταση θα ήταν τέτοια και δίχως το μνημόνιο, αφού επιλογή των πολιτικών εκπροσώπων των αστών είναι να αφαιρέσουν τα πάντα απ' το λαό, για να μεγαλώσει η πίτα που θα απολαμβάνει η πλουτοκρατία.

Δεν είναι λοιπόν από μόνο του το μνημόνιο που «κατεδαφίζει την παιδεία», η δημόσια παιδεία κατεδαφίζεται σε όποιο καπιταλιστικό κράτος υπάρχει, αφού πρώτα απαξιώθηκε, εμπορευματοποιήθηκε. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, μείωση δαπανών για την παιδεία παρατηρείται και σε χώρες που δεν έχουν μνημόνιο, π.χ. Γαλλία. Διαπιστώνεται επίσης ότι «τα παιδιά των φτωχών οικογενειών (...) δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση». Σε χώρες όπως Ιταλία, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Τουρκία σχεδόν το 40% των παιδιών αυτής της κατηγορίας δεν έχει τελειώσει το λύκειο. Μόνο το 20% απέκτησε πανεπιστημιακή μόρφωση.

Ο,τι απομείνει από τη δημόσια παιδεία θα είναι τόσο όσο να τροφοδοτεί το κεφάλαιο με φτηνό εργατικό δυναμικό, υποταγμένο στις ορέξεις του, τόσο όσο να παράγει «έργο» κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του και τα συμφέροντά του. Δεν είναι ούτε «οι τυχάρπαστοι πολιτικοί» που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, λανσάροντας εμμέσως τον εαυτό του σαν τη σοβαρή πολιτική δύναμη που θα ασκήσει δήθεν άλλη πολιτική. Και φυσικά η λύση δεν είναι μόνο η «ακύρωση του μνημονίου» όπως διατείνεται. Απαιτείται αποκλειστικά δημόσια Παιδεία, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αλλά αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το βάζει. Αρα και το μνημόνιο να ακυρωθεί, αν τίποτα άλλο δεν αλλάξει, αν το «κακό» δεν χτυπηθεί στη ρίζα του, ένα «κεφάλι» θα κόβεται και δέκα θα φυτρώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ