Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Παζάρια και πυγμή για λογαριασμό της πλουτοκρατίας

Συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ είχε χτες ο Αντ. Σαμαράς. Σήμερα η νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων

Στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης, το ένα τούνελ θα διαδέχεται το άλλο για το λαό, μέχρι να σπάσει με την πάλη του το φαύλο κύκλο
Στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης, το ένα τούνελ θα διαδέχεται το άλλο για το λαό, μέχρι να σπάσει με την πάλη του το φαύλο κύκλο
Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά του λαού, προχωρώντας στην άμεση ψήφιση και εφαρμογή του πακέτου των μέτρων που σφαγιάζουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και πετσοκόβουν τις δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, επανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον εκπρόσωπο της Ευρωτράπεζας ότι θα επιταχυνθεί η υλοποίηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών που διασφαλίζουν φτηνή εργατική δύναμη για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

«Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΚΤ για την προσωπική του δέσμευση και αυτή της κυβέρνησης να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής και να συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και να τοποθετήσει την οικονομία της και τα δημόσια οικονομικά σε στέρεα θεμέλια», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΚΤ μετά τη συνάντηση.

Η διοίκηση της ΕΚΤ προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας», αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις» και «πρέπει να γίνουν περισσότερα», εννοείται σε βάρος του λαού.

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς, στη δήλωση που έκανε μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΕΚΤ, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα διά πυρός και σιδήρου. «Είμαστε αποφασισμένοι να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και παράλληλα να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμα ότι εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης «για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ΕΚΤ», σε ό,τι αφορά στην παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, για τη σωτηρία των μεγάλων τραπεζικών ομίλων που κινδυνεύουν από τα ομόλογα - σκουπίδια των υπερχρεωμένων κρατών - μελών.

Διαβουλεύσεις με το λαό χαντακωμένο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, κεντρικά ζητήματα της συζήτησης ήταν «η πορεία της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος από την τρόικα και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα». Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να διερευνήσει το ενδεχόμενο να διακρατήσει η ΕΚΤ έως το 2020 τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της και λήγουν από το 2013 έως το 2015, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό γι' αυτό το διάστημα. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι θα ζητούσε να παρακρατηθούν ομόλογα που λήγουν και το 2016. Στη διετία 2015 - 2016 λήγουν ομόλογα αξίας περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, θα εξεταζόταν και πώς μπορεί να ωφεληθούν η αστική τάξη και οι τραπεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα από το πρόγραμμα «απεριόριστης αγοράς ομολόγων», που ανακοίνωσε ο Μ. Ντράγκι την περασμένη βδομάδα. Ζητούμενο της ελληνικής πλευράς είναι να δεχθεί η ΕΚΤ να αποπληρωθεί για τα ελληνικά ομόλογα στην τιμή κτήσης τους και όχι στην ονομαστική τους αξία, να παραιτηθεί δηλαδή η ΕΚΤ από τα κέρδη της.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εξεταζόταν και το ενδεχόμενο το πακέτο των 25 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα έρθει με την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ, να εξαιρεθεί από το χρέος, στη βάση της συμφωνίας που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Τις πληροφορίες αυτές, πάντως, διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, λέγοντας ότι «μεμονωμένες αναφορές και διαρροές δεν έχουν βάση».

Στο περιεχόμενο της συνάντησης αναφέρθηκε και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γ. Ασμουσεν, που συμμετείχε στις συνομιλίες. Σε δηλώσεις του είπε ότι δε συζητήθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ θα κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα μέχρι την ημερομηνία ωρίμανσής τους, απάντησε ότι η ΕΚΤ «μπορεί να είναι ενεργή, αγοράζοντας και πουλώντας ομόλογα στο πλαίσιο άσκησης της νομισματικής πολιτικής». Ανέφερε ακόμα ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν αποτελεί υποκατάστατο για τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ομονοούν στην ισοπέδωση

Το σίγουρο είναι ότι μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών που είχε με ηγέτες και εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ο Αντ. Σαμαράς ρίχνει όλο το βάρος στην άμεση ψήφιση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί στην αποψινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά» και πρέπει πάση θυσία να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων με την τρόικα και να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για άμεση ψήφιση στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, γεγονός που υποχρεώνει την ηγεσία του κόμματος να συγκαλέσει το απόγευμα «σύσκεψη εργασίας» με τους βουλευτές του κόμματος στα κεντρικά γραφεία, σε μια προσπάθεια να προλάβει ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Στη συνάντηση θα γίνει ενημέρωση από τους υπουργούς Κ. Χατζηδάκη, Γ. Βρούτση και Χρ. Σταϊκούρα. Ορισμένοι βουλευτές, όπως ο Ν. Κακλαμάνης, ζητούν σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε να γίνει συζήτηση παρουσία του Αντ. Σαμαρά «κεκλεισμένων των θυρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με φωτιά και σίδερο η εξόντωση του λαού(2012-09-05 00:00:00.0)
Παζάρια με υποθήκη τη ζωή του λαού(2012-08-22 00:00:00.0)
Οι αποφάσεις της Συνόδου(2011-10-25 00:00:00.0)
Παζάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους(2011-08-27 00:00:00.0)
Παζάρια για νέα δάνεια και αναδιάρθρωση(2011-06-09 00:00:00.0)
Χαρές και πανηγύρια από κυβέρνηση - τραπεζίτες(2010-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ