Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εκτίναξη του αριθμού των προσφύγων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΜΑΝ.--

Διογκώνεται το κύμα των Σύρων προσφύγων προς τις γειτονικές, στη Συρία, χώρες. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υποστηρίζει ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων έχει προκαλέσει πρωτοφανή αύξηση του αριθμού των προσφύγων που συνωστίζονται στη μεθόριο, κυρίως με την Τουρκία, αλλά και με την Ιορδανία και το Λίβανο και απηύθυνε νέα επείγουσα έκκληση για βοήθεια. Εκτιμά ότι στην Τουρκία θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και 200.000 πρόσφυγες, ενώ μόνο τις τελευταίες επτά μέρες έχουν φτάσει στον καταυλισμό αλ Ζαάτρι της Ιορδανίας 10.200 πρόσφυγες - δηλαδή διπλάσιος αριθμός από ό,τι το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η Αρμοστεία σημειώνει ότι έχει αυξηθεί ανησυχητικά ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών.

Χτες, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν, ήδη, αρχίσει να στήνουν τέσσερις νέους προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα, με στόχο να μπορέσουν ν' ανταποκριθούν μέχρι και σε 120.000 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, σύγχυση επικρατούσε, χτες, στην τουρκο-συριακή μεθόριο καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τουρκικές αρχές επί ώρες είχαν κλειστά τα σύνορα, επικαλούμενες την ανάγκη για ενδελεχείς ελέγχους, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν μαχητές του ΡΚΚ ή ισλαμιστές εξτρεμιστές που προσπαθούν να εισχωρήσουν στη χώρα.

Οπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητηθεί το θέμα των Σύρων προσφύγων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου, να τεθεί για πρώτη φορά και το ενδεχόμενο δημιουργίας «ουδέτερων ζωνών εντός Συρίας» όπως επιτακτικά, πλέον, ζητά η Τουρκία, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί οι πρόσφυγες και φυσικά κατ' επέκταση να χρησιμοποιηθούν οι ζώνες αυτές ως ασφαλές ορμητήριο για τους ενόπλους της αντιπολίτευσης. Διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι πιθανότατα δε θα ληφθεί καμία σχετική απόφαση άμεσα.

Σκληρές μάχες σε Δαμασκό - Χαλέπι

Την ίδια ώρα, εντός Συρίας, τα κυβερνητικά στρατεύματα κλιμάκωναν τις επιχειρήσεις τους στις συνοικίες αλ Γούτα, Ζαμάλκα, Καμπούν, Τζομπάρ και Αϊν Τάρμα, της Δαμασκού. Αργά το μεσημέρι, παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στη συνοικία Τζαραμάνα των Δρούζων, κατά τη διάρκεια κηδείας δύο υποστηρικτών του Προέδρου Ασαντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι 48.

Στο Χαλέπι, όπως μετέδιδαν τα κυβερνητικά ΜΜΕ, ο στρατός ολοκλήρωσε την «εκκάθαριση στην συνοικία Ιζάα, όπου σκότωσε δεκάδες μισθοφόρους τρομοκράτες και κατάσχεσε εκατοντάδες όπλα με τη βοήθεια και των κατοίκων». Σύμφωνα με τις πηγές αυτές απομένουν άλλες τρεις συνοικίες στο Χαλέπι που δεν είναι υπό τον έλεγχο του στρατού.

Μουάλεμ: «Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τον πόλεμο»

«Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη Συρία για να ανακόψουν την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή», υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ. Επικαλείται, μάλιστα, πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Brookings όπου αναφέρεται ότι για να ελεγχθεί η Τεχεράνη, πρέπει κανείς «να περάσει από τη Δαμασκό».

Ο Μουάλεμ κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι στηρίζει τους ενόπλους της αντιπολίτευσης κάτι που σημαίνει ότι καθίσταται ο «κύριος παράγοντας που ενθαρρύνει τη συνέχιση του πολέμου, ενώ όλοι οι άλλοι αποτελούν όργανα στην υπηρεσία αυτού του σκοπού» και ότι παράλληλα προωθεί τις πωλήσεις όπλων της στην ευρύτερη περιοχή. Ο Σύρος διπλωμάτης τονίζει ότι γενικά «έχει υπερτιμηθεί η πυρηνική ικανότητα της Τεχεράνης» και επαναλαμβάνει ότι η συριακή ηγεσία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ