Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αθωωτική η απόφαση για τη δολοφονία Κόρι

Από τη στιγμή της δολοφονίας

Associated Press

Από τη στιγμή της δολοφονίας
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Το κράτος του Ισραήλ έκανε τα πάντα, προκειμένου να αποκρύψει την αλήθεια», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης που απαλλάσσει τον ισραηλινό στρατό από οποιαδήποτε ευθύνη για το θάνατο της κόρης της Ρέιτσελ Κόρι, από στρατιωτικό εκσκαφέα στη Λωρίδα της Γάζας, η μητέρα της, Σίντι. Η 23χρονη Αμερικανίδα ακτιβίστρια σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 2003 όταν συνεθλίβη από εκσκαφέα στη Ράφα, της νότιας Γάζας, στην προσπάθειά της να εμποδίσει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων με το πρόσχημα ότι «γίνονται προπύργια τρομοκρατών που εξαπολύουν επιθέσεις».

Η οικογένεια της Κόρι προσέφυγε στην ισραηλινή Δικαιοσύνη το 2005 προσκομίζοντας σειρά στοιχείων, μεταξύ των οποίων φωτογραφίες της κόρης τους από την μοιραία μέρα που την απεικονίζουν με πορτοκαλί γιλέκο - κάτι που σημαίνει ότι ήταν πολύ εύκολο να την ξεχωρίσει κανείς - καθώς και σειρά αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζουν την τακτική του γκρεμίσματος σπιτιών που ακολουθείται ευρέως από τον ισραηλινό στρατό. Υποστήριξαν ότι ο θάνατος της Κόρι δεν ήταν ατύχημα αλλά επρόκειτο για δολοφονία.

Το δικαστήριο απέρριψε την επιχειρηματολογία, επέμεινε στην εκδοχή του «ατυχήματος» και επέρριψε στην Κόρι την ευθύνη γιατί ο στρατός είχε ειδοποιήσει όλους τους διαδηλωτές να φύγουν από την περιοχή και εκείνη δεν το έκανε αλλά έμεινε να «προστατεύσει τρομοκράτες». Η δικαστική απόφαση υποστηρίζει επίσης ότι ο οδηγός του εκσκαφέα δεν την είδε και καταλήγει καλώντας την οικογένεια να πληρώσει τα δικαστικά της έξοδα.

Η μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα «πολύ κακή και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη αλλά και για το κράτος του Ισραήλ». Σημείωσε, δε, ότι είναι βαθιά απογοητευμένη όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά και από την αμερικανική διπλωματία, η οποία αν και αρχικά είχε εκφράσει ενστάσεις για την «ισραηλινή στρατιωτική έρευνα για το περιστατικό», στη συνέχεια δεν έκανε τίποτε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ