Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ούτε... στην τουαλέτα!

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν μερικά χρόνια, η είδηση για τους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ της Αργεντινής που η εργοδοσία τους... φόρεσε πάνες για να μη χασομεράνε στην τουαλέτα ίσως να είχε προκαλέσει έκπληξη στη χώρα μας. Σήμερα, στους μεν εργοδότες θα βάζει ιδέες, στους δε εργαζόμενους θα γεννά εφιάλτες. Οι ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» δε γνωρίζουν κανένα όριο.

Η καταγγελία που φιλοξένησε σε χτεσινό ρεπορτάζ ο «Ρ» βεβαιώνει πόσο «προοδεύουν» τα πράγματα και στην Ελλάδα: Εργαζόμενοι στις εταιρείες που ανέλαβαν να κλείνουν τηλεφωνικά τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ δηλώνουν ότι η εργοδοσία χρονομετρά πόσο πηγαίνουν στην τουαλέτα. Οπως χρονομετρά και πόσες κλήσεις απαντά ο εργαζόμενος μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Με βάση τις... επιδόσεις του ο εργοδότης βγάζει τα συμπεράσματά του και ζητά από τους εργαζόμενους «χαρτί συμμόρφωσης»!

Αλήθεια, μέχρι πού θα φτάσουν οι απαιτήσεις των εργοδοτών για «συμμόρφωση»; Και τελικά τι θα καθορίζει αν θα γίνεται ανεκτή η παραμονή ενός εργαζόμενου στην τουαλέτα για 5 ή 10 λεπτά; Η... κατάσταση του οργανισμού του ή ο ισολογισμός της εταιρείας και το αν οι εργάτες της εξασφαλίζουν τα απαραίτητα έσοδα; Και εν πάση περιπτώσει, μέχρι πού θα φτάσει η βαρβαρότητα της «ανταγωνιστικότητας»;

Διαγωνισμός «προστασίας» της Ευρωζώνης

Στα «μαρμαρένια αλώνια» κονταροχτυπιούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το ποιας η πολιτική οδηγεί τη χώρα εκτός Ευρωζώνης! Αυτό καθαυτό πάντως το γεγονός ότι στόχος και των δύο είναι η παραμονή στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη αποκαλύπτει πολλά, κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να δημαγωγεί και να αποπροσανατολίζει το λαό, προσδοκώντας στο να αναλάβει την αστική διαχείριση που αντικειμενικά είναι αντιλαϊκή.

Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, σχολίασε για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού «όσο και αν προσπαθεί ο πρωθυπουργός να δικαιολογήσει τον υφεσιακό και αντικοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του, δεν μπορεί να κρύψει πως αυτή είναι που οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και υπονομεύει τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη (...) με την πολιτική τους ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία και αποδομούν την ΕΕ»!

Παλιά του τέχνη κόσκινο του ΣΥΡΙΖΑ ο εξωραϊσμός της ΕΕ. Σαν να μην υλοποιεί η κυβέρνηση Σαμαρά, όπως και του Μόντι, και του Ραχόι, και της Μέρκελ και όλων των άλλων, την από κοινού αποφασισμένη ευρωενωσιακή στρατηγική, αυτήν που ανταποκρίνεται σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης στα συμφέροντα των μονοπωλίων και στις βλέψεις τους για επάνοδο στην κερδοφορία με τους καλύτερους δυνατούς όρους, έχοντας, δηλαδή, ισοπεδώσει πλήρως τους λαούς και τα δικαιώματά τους. Σ' αυτήν τη σφηκοφωλιά θέλει δέσμιο τον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ, κρύβοντάς του ότι τα «τσιμπήματα» θα είναι όλο και πιο επώδυνα. Στη λυκοσυμμαχία των αστών που φροντίζει για τα συμφέροντά τους, τα οποία εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ διακαώς επιθυμεί να διαχειριστεί. Ας συνεχίσουν να τσακώνονται για το ποιος είναι ο καλύτερος «προστάτης» της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Αυτός τους ο τσακωμός είναι η απόδειξη πως ούτε θέλουν ούτε μπορούν να προστατεύσουν το πιο μικρό απ' τα δικαιώματα του λαού που είτε με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είτε με του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση, εντός της ΕΕ τον περιμένει η βέβαιη ανεξέλεγκτη επώδυνη χρεοκοπία.

Ξεπούλημα της Εγνατίας με ... «προίκα»

Σχεδόν τριπλάσια διόδια θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι οδηγοί στην Εγνατία Οδό, αν υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρηθεί σε ιδιώτες και ο αυτοκινητόδρομος αυτός, η κατασκευή του οποίου στοίχισε στον ελληνικό λαό πάνω από 6,5 δισ. ευρώ!

Το υψηλότατο αυτό αντίτιμο διοδίων, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εγνατία Οδό, θα «είναι ίδιο με αυτό που ισχύει στις υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων (Μαλιακός-Κλειδί, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65 κτλ.)».

Η κυβέρνηση μάλιστα για να κάνει ακόμη πιο ...ελκυστική την επένδυση, αποφάσισε να δώσει ως «προίκα» στους ιδιώτες και τρεις πολύ σημαντικούς κάθετους οδικούς άξονες αυτοκινητοδρόμων (συνδετήριοι με γειτονικές χώρες των Βαλκανίων) στη Μακεδονία. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους αυτοκινητόδρομους: Σιάτιστα-Καστοριά-Ιεροπηγή- Κρυσταλλοπηγή (σύνορα με Αλβανία). Δερβένι-Σέρρες-Προμαχώνας (σύνορα με Βουλγαρία). Χαλάστρα-Εύζωνοι (σύνορα με ΠΓΔΜ).

Με βάση αυτό τον απαράδεκτο σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση και των καθέτων αυτών αξόνων μέχρι το 2015, όλοι οι σημαντικοί οδικοί άξονες στην περιοχή της Μακεδονίας θα είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένοι. Και, φυσικά, θα τοποθετηθούν και εκεί σταθμοί είσπραξης διοδίων, παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν!

Ο λαός πρέπει να απαντήσει μαζικά και οργανωμένα και σ' αυτό το μεγάλο ξεπούλημα, που θα δώσει άλλο ένα χτύπημα στο πενιχρό του εισόδημα. Να απαιτήσει να καταργηθούν όλα τα διόδια και να γίνουν όλα τα έργα υποδομής λαϊκή περιουσία, ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα και με ασφάλεια στους οδικούς άξονες, χωρίς να πληρώνει χαράτσια. Είναι απόλυτο δικαίωμά του, γιατί τα έχει χρυσοπληρώσει με τον ιδρώτα του...

Πολιτική που πυροδοτεί τη ρατσιστική βία

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις. Ολο και πιο συχνά ομάδες φασιστοειδών χτυπούν, μαχαιρώνουν και κυνηγούν μετανάστες σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ομάδες χρυσαυγιτών εμφανίζονται ως τάγματα εφόδου για να κυνηγήσουν εξαθλιωμένους που οδηγούνται αλυσοδεμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μετανάστες εξαντλημένοι απ' τη δουλειά και απλήρωτοι για μήνες, βασανίζονται άγρια επειδή τόλμησαν να ζητήσουν το μεροκάματο. Η συγκυβέρνηση με την πολιτική της στρώνει το έδαφος για τέτοιες -και ακόμη χειρότερες- ενέργειες. Εδώ και μερικές βδομάδες έχει βάλει σε εφαρμογή ένα απάνθρωπο εκτεταμένο σχέδιο καταστολής σε βάρος των μεταναστών σε όλη τη χώρα που το ονομάζει «Ξένιος Ζευς». Και για να δικαιολογήσει τις χιλιάδες συλλήψεις μιλά για «ανακατάληψη της πόλης» και επαναλαμβάνει ότι «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου κινδύνου, σε κατάσταση συνολικής ανατροπής της κοινωνικής δομής από το μεταναστευτικό». Το ποιος πυροδοτεί τα επικίνδυνα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και τις επιθέσεις φασιστοειδών, μοιάζει σαν το «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια».

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα δεν πρέπει να υπάρχει δεύτερη σκέψη. Η ωμή ρατσιστική βία και οι βασανισμοί εργατών, δεν αφορούν μόνο τους μετανάστες. Αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Η δράση δολοφονικών ομάδων που σήμερα χτυπούν μετανάστες εργάτες και αύριο μπορεί να χτυπούν εργάτες που απεργούν, είναι υπόθεση όλου του λαού που δεν πρέπει να ανέχεται τέτοιες καταστάσεις. Το πρόβλημα των μεταναστών είναι πράγματι ιδιαίτερα οξυμένο. Ευθύνονται οι ίδιοι, δηλαδή οι κυβερνήσεις, που σήμερα τους κυνηγούν και καλλιεργούν ταυτόχρονα τις δολοφονικές επιθέσεις από τους «χρυσαυγίτες» και «χτες» τους άνοιγαν την πόρτα για να έρθουν στη χώρα επειδή τότε αυτό εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις του κεφαλαίου (φτηνή εργατική δύναμη, πίεση στα μεροκάματα των Ελλήνων εργατών κ.ά.). Ευθύνεται η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις, η οποία κρατά με το ζόρι στην Ελλάδα πεινασμένους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν άμεσα, με βάση τη συνθήκη «Δουβλίνο 2» που δεν επιτρέπει να τους δοθούν έγραφα και να φύγουν για άλλες χώρες.

Για να φτάσουμε μέχρι εδώ υπήρξε μια μακρά περίοδος που καλλιεργήθηκε η συνείδηση ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες. Για το έγκλημα, τα ναρκωτικά, την πορνεία, την ανεργία, το λεγόμενο παρεμπόριο. Και σ' αυτό το μύλο που τα αλέθει όλα, έριξαν και ρίχνουν πολύ νερό και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και βέβαια η «Χρυσή Αυγή», οι μηχανισμοί του κράτους και τα αστικά ΜΜΕ. Συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες της ανεργίας, το ότι εγκληματικά κυκλώματα στα οποία δραστηριοποιούνται και Ελληνες και μετανάστες, θησαυρίζουν. Οτι τα δουλεμπορικά κυκλώματα βγάζουν εκατομμύρια από τη διακίνηση των μεταναστών που πολλές φορές τούς κοστίζει εκτός από 1.000 και 2.000 ευρώ, την ίδια τους τη ζωή. Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τους αλαλαγμούς τραμπούκων, τους ξυλοδαρμούς και τις διώξεις πεινασμένων ανθρώπων. Η φτώχεια, η εκμετάλλευση και η ανεργία είναι οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στους Ελληνες και στους ξένους εργάτες και στον κοινό εχθρό τους, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο κεφάλαιο και στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις. Και αυτό είναι κοινή υπόθεση Ελλήνων και ξένων εργατών.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Στην υπηρεσία των μονοπωλίων...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΤΑΞΕΙ «ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» τα μέτρα για τα 11,6 (ή πολύ περισσότερα) δισεκατομμύρια ευρώ, στη χτεσινή συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα. Κάτι τελευταίες ...πινελιές - λέει - βάλανε.

Ε, σε λίγο θα μας το παρουσιάσουν το «πακετάκι», συνοδευόμενο φυσικά από την κατάλληλη «σάλτσα» περί διάσωσης της χώρας, αποφυγής της χρεοκοπίας, δακρύων περί των θυσιών του ελληνικού λαού και όλα τα σχετικά.

Αναμένουμε εναγωνίως την επικοινωνιακή τους τακτική (αφού το περιεχόμενο δε θέλει και πολλή φαντασία να το μαντέψει κανείς), προκειμένου να δούμε πόσο πρωτότυποι μπορεί να γίνουν.

Αν και δεν έχουμε πολλές ελπίδες γι' αυτό. Τελικά, όσες κυβερνήσεις εμπλέκονται με αυτή, την ιστορία τα ...ίδια και τα ίδια λένε.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ της κυβέρνησης, βρέθηκε και άλλος «εχθρός της εθνικής οικονομίας»: Οι τσαμπατζήδες στα λεωφορεία. Γι' αυτό, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε εκστρατεία αντιμετώπισης του φαινομένου!

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε για τι πράγμα μιλάμε, είναι μια ομάδα προδοτών της πατρίδας, που θησαυρίζει αποφεύγοντας να πληρώσει εισιτήριο στα λεωφορεία και στα τρένα.

Είναι οργανωμένοι, είναι κακοί, είναι μοχθηροί και δρουν απολύτως συνειδητά, για να αδειάζουν τα ταμεία του κράτους. Δεν είναι ότι δεν έχουν λεφτά για εισιτήρια, απεργάζονται την καταστροφή της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή.

Ανάμεσά τους εντοπίζονται ιδιαίτερα επιθετικά στοιχεία, που πρέπει άμεσα να συλληφθούν όπως: Φοιτητές, μαθητές, άνεργοι και βέβαια μετανάστες. Ενας - ένας οι εχθροί του κράτους θα εξοντωθούν.

Το ότι οι κυβερνήσεις συνειδητά επί δεκαετίες κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβαθμίσουν τις μαζικές συγκοινωνίες, το ότι στερούν τη δωρεάν πρόσβαση σε ανθρώπους που το δικαιούνται δεν παίζει φυσικά κανένα ρόλο.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μεροκάματο μερικές ... χώρες πιο μακριά

Γρηγοριάδης Κώστας

Πλήθος αγγελιών για θέσεις εργασίας σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ (και όχι μόνο) φιλοξενούν καθημερινά οι αστικές εφημερίδες. Βρίσκει κανείς πληροφορίες για απασχόληση από την Αγγλία μέχρι και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, λες και είναι το πιο φυσικό πράγμα να μεταναστεύει κανείς χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να βρει ένα κομμάτι ψωμί. Δεν είναι όμως αντίφαση, από τη μία πλευρά να μην ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες (σε Υγεία, Πρόνοια, στέγη κτλ.) και η ανεργία να εκτοξεύεται και από την άλλη οι εργαζόμενοι να εγκαταλείπουν την «έδρα» τους; Κι όμως. Στον καπιταλισμό κάτι τέτοιο θεωρείται φυσικό. Θεωρείται φυσικό το εργατικό δυναμικό ουσιαστικά να αχρηστεύεται (άλλωστε αυτό είναι και μέρος της καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων που συντελείται στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης), έμπειροι και ειδικευμένοι εργαζόμενοι να μην έχουν δουλειά.

Ετσι, από τη μία μεριά π.χ. τα νοσοκομεία να χρειάζονται γιατρούς και νοσηλευτές αλλά εργαζόμενοι με τέτοιες ειδικότητες να φεύγουν σε άλλες χώρες. 'Η, τα ναυπηγεία της χώρας (που σημειωτέον θεωρείται πρώτη ναυτική δύναμη παγκοσμίως και η ακτογραμμή της αριθμεί πολλές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα) να οδεύουν προς οριστικό κλείσιμο, αλλά έμπειροι εργατοτεχνίτες στον κλάδο να μένουν άνεργοι ή να κάνουν ένα μεροκάματο τη βδομάδα (όπως γίνεται στο Σκαραμαγκά). Ομως, για να μη συμβαίνει αυτό, χρειάζεται να κοινωνικοποιηθούν (τουλάχιστον αρχικά) τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και, μέσα από μια οικονομία κεντρικά σχεδιασμένη, να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Τότε, το εργατικό δυναμικό της χώρας δε θα περισσεύει και «δε θα σκορπά».

Τρικυμία στις διατυπώσεις...

Μια δυσνόητη δήλωση έκανε χτες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος σχετικά με την υπόθεση της «Ζήμενς», όπου διαπιστώνει: «Εν τέλει, η σύμβαση κινείται απρόσβλητη στο υπερπέραν της παντοδύναμης α-τυπίας, της νέας υπερδομής του νεοφιλελευθερισμού και του νεο-αποικιακού πανγερμανισμού. Το έκτρωμα του επινοημένου και απολυταρχικού βεμπεριανού καλβανισμού επιβάλλεται δυστυχώς στη Διαλεκτική, στη Δημοκρατία, στον Ελληνικό Πολιτισμό»...

Δε θα σχολιάσουμε τον... οίστρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εκείνο το κομμάτι της δήλωσής του όπου αναφέρει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη «Ζήμενς»: «Αποτελεί πράγματι επένδυση "αυτοκρατορικού τύπου", που δεσμεύει τη χώρα για μεγάλη και αόριστη περίοδο στη δική της τεχνολογία και υλικά, κυρίως στις δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος, εκτοπίζοντας άλλωστε και τις άλλες ανταγωνίστριες εταιρίες. Καταργώντας δηλαδή στην πράξη και το πρόταγμα του νεοφιλελευθερισμού για θεμιτό ανταγωνισμό, όπως θεσπίζεται από τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της ΕΕ».

Μετά τον Ν. Χουντή, ο οποίος με Ερωτήσεις του στην Κομισιόν άλλοτε αγωνιά για το αν η ΕΕ θα συναινέσει στην επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, όπως ζητά η συγκυβέρνηση, και άλλοτε κόπτεται γιατί ο μηχανισμός δανειοδότησης της Ελλάδας έδωσε λειψή τη δόση του Μάη, καταγγέλλοντας μάλιστα την Κομισιόν για κακή εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας με την τρόικα, την οποία κατά τ' άλλα υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραυνώνει, ήρθε η σειρά του Αλ. Μητρόπουλου.

... για να περάσουν οι αυταπάτες

Να εγκαλέσει τη συγκυβέρνηση για κατάργηση στην πράξη του πνεύματος του νεοφιλελευθερισμού! Και να υπερασπιστεί το πρόταγμά του για «θεμιτό ανταγωνισμό» και φυσικά την ΕΕ που υποτίθεται ότι με τις οδηγίες και τους κανονισμούς της τον ...εγγυάται!!!

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του δεν αγνοούν ότι ο κανόνας στον καπιταλισμό είναι ο ανταγωνισμός, που ο ΣΥΡΙΖΑ τον θέλει θεμιτό λες και ο λαός ωφελείται απ' αυτόν ενώ απ' τον αθέμιτο καταστρέφεται. Των επιχειρηματικών ομίλων και σε όφελός τους είναι ο ανταγωνισμός, όπως και αν είναι. Οι ίδιοι επίσης δηλώνουν εχθροί του νεοφιλελευθερισμού, ως μορφή διαχείρισης του συστήματος έχει στον πυρήνα του το τσάκισμα των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, καθώς θεωρούνται «βαρίδια» στην πορεία των μονοπωλίων προς το ολοένα και μεγαλύτερο κέρδος, προς την ολοένα και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, στόχους τους οποίους καθαγιάζει και ευλαβικά υπηρετεί, αλλά τώρα φαίνεται ότι τον ταυτίζουν με τον αθέμιτο γι' αυτό είναι αντινεοφιλελεύθεροι που πρεσβεύουν το θεμιτό ανταγωνισμό. Που σημαίνει ότι είναι με τον καπιταλισμό.

Πράγματι, η δήλωση αυτή του Μητρόπουλου δεν είναι τυχαία. «Κουμπώνει» εξαιρετικά με την επιζήμια άποψη που χρόνια τώρα προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό περί της δυνατότητας να υπάρξει ένας εξανθρωπισμένος και ηθικός καπιταλισμός. Για να τον σπρώξει να προσδοκά οφέλη από μια πολιτική που είναι επίσης αντιλαϊκή και να μην επιστρατεύσει τις δυνάμεις του για να διεκδικεί λύσεις στα προβλήματά του σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, να επιβάλλει με την πάλη του το δυνατό και ρεαλιστικό, την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος που τον καταδυναστεύει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να γίνει γενική απεργία

Δυο μόλις μέρες μετά την κατάθεση στη ΓΣΕΕ της πρότασης για πανελλαδική πανεργατική απεργία από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ως απάντηση στα νέα μέτρα - λαίλαπα που προωθούν κυβέρνηση, εργοδοσία και τρόικα η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας προσέρχεται σήμερα σε έναν ακόμα διάλογο - απάτη, που στόχο έχει τη νέα αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων. Την ώρα που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πασχίζουν για την οργάνωση του αγώνα, για να σηκωθεί εργατικό τείχος μπροστά στη νέα επίθεση, οι γνωστές συνδικαλιστικές δυνάμεις κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, σπρώχνουν στο συμβιβασμό και στην υποταγή τους εργάτες. Γίνονται το «λάδι», για να δουλέψει ακόμα καλύτερα το γρανάζι της πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό, τον οδηγεί στη φτώχεια και στην απόγνωση.

Αυτό, όμως, κάνει ακόμα πιο επίκαιρη και αναγκαία την πρόταση του ΠΑΜΕ. Και κυρίως την ανάγκη, η πρόταση αυτή να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Να μπει σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση και εργοστάσιο. Να συζητηθεί πλατιά και να οργανωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους η ανάγκη να προκηρυχτεί και να πετύχει μια γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία. Μια απεργία που θα δώσει το έναυσμα για συνέχεια και ένταση της πάλης. Θα δημιουργήσει μια καινούρια δυναμική μέσα στους χώρους δουλειάς, θα σπάσει την αναμονή και τη μοιρολατρία, θα «χτυπήσει η καμπάνα του αγώνα παντού».

Βασική προϋπόθεση για να έχει αυτός ο αγώνας αποτελέσματα είναι η σωστή κατανόηση από ακόμα πιο πλατιά εργατικά στρώματα του χαρακτήρα της επίθεσης, το γιατί λαμβάνονται τα νέα επώδυνα μέτρα. Να ανοίξει στους τόπους δουλειάς πλατιά και οργανωμένη συζήτηση για τους λόγους που αυξάνουν τα ένσημα για την κατώτατη σύνταξη, μέτρο καρμανιόλα, που φέρνουν νέες περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ, δραστική μείωση των επιδομάτων, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών, αύξηση της φορολογίας. Να αναδειχτεί, γιατί τα συγκεκριμένα μέτρα δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση, αλλά σπρώχνουν το λαό βίαια σε ακόμα πιο βαθιά φτώχεια, δυστυχία και ανασφάλεια. Γι' αυτό είναι ώρα για αποφάσεις. Και η βασική απόφαση για τους εργαζόμενους είναι να πούνε με όλη τη δύναμη της φωνής τους: Τέλος στις θυσίες για τους καπιταλιστές, για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των δανειστών, των μεγαλοτραπεζιτών, των ιμπεριαλιστών. Είναι ώρα ο εργάτης να σκεφτεί όχι τα δάνεια, και το κρατικό χρέος με τα οποία τον τρομοκρατούν, και τα οποία τροφοδότησαν τα καπιταλιστικά κέρδη, αλλά το χρέος που έχει απέναντι στην οικογένειά του, στα παιδιά του, απέναντι στη νέα γενιά.

Είναι ώρα αυτό το «δεν πάει άλλο» να σταματήσει να είναι αγκομαχητό, να γίνει απόφαση αγώνα, αντίστασης. Για τους εργάτες δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε τα χρέη τους, ούτε τα μνημόνιά τους. Μπορούμε να τα καταργήσουμε. Πρέπει να τα καταργήσουμε. Να δώσουμε τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα χωρίς τέλος. Να πούμε, εργάτες, φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και άντρες, νέοι και ηλικιωμένοι: Μέχρι εδώ. Δεν είμαστε αναλώσιμοι. Δε θα πάμε σαν πρόβατα στο σφαγείο. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με πείσμα και αποφασιστικότητα, να βγούμε μπροστά. Γιατί χωρίς το χέρι του εργάτη, του αγρότη, του μάστορα «γρανάζι δε γυρνά». Με τη γενική απεργία, με το ΠΑΜΕ, να ρίξουμε τα τείχη που μας φυλακίζουν. Σ' αυτό το δρόμο μόνο υπάρχει ελπίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ