Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στο Ναγκασάκι
Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στο Ναγκασάκι
NAΓΚΑΣΑΚΙ.-- Δεκάδες λευκά περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα στον ουρανό του Πάρκου Ειρήνης στο Ναγκασάκι, λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 11.02 χτες το πρωί, οπότε τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα δεκάδες χιλιάδες αθώα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός πριν 67 χρόνια, ρίχνοντας εκεί τη δεύτερη ατομική βόμβα (είχε προηγηθεί η Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου). Το έγκλημα αυτό στοίχισε πάνω από 140.000 νεκρούς και χιλιάδες που βίωσαν και βιώνουν τις παρενέργειες της ραδιενέργειας.

Ο δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης, Τομιχίσα Τάουε, κάλεσε στην ομιλία του τη «διεθνή κοινότητα» να κάνει πραγματικότητα τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας διεθνούς Συμφωνίας Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων. Από την άλλη κάλεσε την κεντρική ιαπωνική κυβέρνηση να θεσπίσει μέτρα αναδόμησης του ενεργειακού μοντέλου της χώρας ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ιαπωνίας από την πυρηνική ενέργεια. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα από την πλευρά του σημείωσε τις ευθύνες που έχει το Τόκιο να παροτρύνει και να ενθαρρύνει άλλες χώρες προκειμένου να εξαλείψουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

Μεταξύ των πολλών δεκάδων ξένων προσκεκλημένων στις χτεσινές επετειακές εκδηλώσεις ήταν για πρώτη φορά ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιαπωνία, Τζον Ρους, καθώς και αξιωματούχοι και από άλλες πυρηνικές υπερδυνάμεις όπως η Βρετανία και η Γαλλία, οι οποίοι υποκριτικά εξέφρασαν τη συγκίνησή τους για τα θύματα και το «ενδιαφέρον» τους για την υγεία των περίπου 39.300 ηλικιωμένων επιζώντων του πυρηνικού ολέθρου...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ