Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Με νομοσχέδιο - σκούπα οι ιδιωτικοποιήσεις

Φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να βάλει μόνο ο λαός
Φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να βάλει μόνο ο λαός
Με νομοσχέδιο - σκούπα προχωρά στη μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας η τρικομματική κυβέρνηση, με στόχο να διασφαλίσει νέα πεδία εγγυημένης και μεγάλης κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εντάσσοντας το σχέδιο των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων στη βάρβαρη πολιτική της που τσακίζει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για να βγει αλώβητο το μεγάλο κεφάλαιο από την κρίση.

Σε πλήρη σύμπνοια χτες οι Αντ. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης συμφώνησαν να προωθήσουν πολυνομοσχέδιο που θα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης ανέθεσε στον γγ της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκο, να καταρτίσει νομοσχέδιο στο οποίο «θα υπάρχουν 77 διοικητικές πράξεις που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις».

Οι κυβερνώντες επιχείρησαν να εμφανίσουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σαν αφετηρία «ανάπτυξης» και δημιουργίας «θέσεων εργασίας». Ουσιαστικά επιχείρησαν να κρύψουν ότι θα φέρει νέα βάρη στις πλάτες του λαού, που θα αγοράζει υπηρεσίες σε ακριβότερες τιμές, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι με μισθούς πείνας και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της κυβέρνησης είναι να «είναι έτοιμο το πολυνομοσχέδιο μέχρι τις 20 Αυγούστου» και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Η συγκυβέρνηση επιδιώκει να αρθούν νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν «τη διατήρηση από το Δημόσιο του 51% σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη εκχώρησή τους σε ιδιώτες.

Σήμερα θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσουν με καταιγιστικούς ρυθμούς οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, που θα συνδεθούν με απολύσεις και «εργασιακή εφεδρεία» δημοσίων υπαλλήλων. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δεν αποκλείεται να τεθούν επί τάπητος τα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η τρύπα του προϋπολογισμού του 2012 αφού θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τις 10 Αυγούστου. Επίσης, θα συζητηθούν και τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για το 2013 - 2014.

Στο σφυρί 10 επιχειρήσεις και δημόσιες εκτάσεις

Μετά την ενημέρωση που έγινε χτες στους πολιτικούς αρχηγούς από τα στελέχη του «Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων» που συμμετείχαν στη σύσκεψη η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα την άμεση εκποίηση δέκα επιχειρήσεων και δημόσιων εκτάσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για τα εξής:

-- Την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού

-- Την έκταση στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο

-- Την Κασσιόπη στην Κέρκυρα

-- Το κτίριο του πρώην Διεθνούς Κέντρου Τύπου «IBC»

-- Τα Κρατικά Λαχεία

-- Τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ)

-- Την κρατική επιχείρηση Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

-- Τον ΟΠΑΠ

-- 48 ακίνητα του δημοσίου.

-- Τους αυτοκινητόδρομους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους συζητήθηκε και οι ιδιωτικοποίηση των ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με στόχο να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο Γ. Στουρνάρας στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ανέφερε: «Δεν έχουμε στόχο για έσοδα» μέσα στο 2012. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι στόχος είναι να «υπάρξουν έσοδα μέσα στο 2012».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ισχυρίστηκε ότι «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να μιλάμε πλέον και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης». Την ίδια στιγμή έσπευσε να συνδέσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με «την πιο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή τα προηγούμενα 2,5 χρόνια και τις πιο εντυπωσιακές διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή με τη σφαγή του λαού και τη μεγάλη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, ισχυρίστηκε πως «συμφωνήθηκε ότι η όποια αποκρατικοποίηση να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις και προφανώς να γίνει με κανόνες και όρους νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν χτες ότι η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση των σφαγιαστικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ «θα αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του πρωθυπουργού» στη διάρκεια των συναντήσεων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα κρύβεται ότι ο Αντ. Σαμαράς θα επιδιώξει να προτάξει την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι στις 24 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα, καθώς και στη συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα στις 22 του μήνα με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ