Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνη πολιτική

Γρηγοριάδης Κώστας

Η συγκυβέρνηση παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ως επίλυση του προβλήματος της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων, τις περικοπές κατά 30 - 35% των κονδυλίων που θα έπρεπε να αποδοθούν στους δήμους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δήμοι (σ.σ. που ήδη έχουν υποστεί άγριο «ψαλίδι» στους πόρους που θα έπρεπε να πάρουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρήματα δηλαδή που έχουν πληρώσει μέσω της φορολογίας οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά) δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, που σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες. Οι δήμοι δεν θα μπορούν να προσλάβουν ακόμα και συμβασιούχους για να λειτουργήσουν παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (σ.σ. δραστηριότητα που αναπτύσσεται κυρίως τους θερινούς μήνες για τα νέα ζευγάρια που δεν θα πάνε διακοπές και πρέπει να βγουν στο μεροκάματο), δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες. Αρα, οι όποιες έστω και υποτυπώδεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες κοινωνικές υπηρεσίες υπήρχαν, εξαφανίζονται ή συρρικνώνονται τραγικά.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αλλά άνοιξε το δρόμο για να εμπεδωθεί στη συνείδηση του κόσμου ότι για τέτοια ιδιαίτερα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, θα πηγαινοφέρνει κονδύλια από εδώ και από κει για να καλύπτει ανάγκες κατά περίπτωση. Δηλαδή: 'Η τα άτομα με αναπηρίες θα έχουν επιδόματα ή τα βρέφη και τα νήπια θα πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό. 'Η οι χρόνια πάσχοντες θα ζουν με τα ψίχουλα του επιδόματος ή οι ηλικιωμένοι θα δέχονται τις υποτυπώδεις υπηρεσίες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Και τα δύο δεν μπορεί να γίνονται... Τέτοιες δήθεν λύσεις προσφέρει η συγκυβέρνηση. Η πολιτική της είναι και αντιλαϊκή και επικίνδυνη.

Υποκρισία σε βάρος παιδιών και γονιών

Θράσος και υποκρισία επιδεικνύει η δημοτική αρχή Αθήνας. Ελεγε ο δήμαρχος την περασμένη Παρασκευή στο ΜΕΓΚΑ για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου: «Εχουμε αύξηση των αιτήσεων φυσικά. Είχαμε 5.800 αιτήσεις. Και αντιμετωπίζουμε επίσης τρομερό πρόβλημα, γιατί αρκετοί εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι και πολλοί απ' αυτούς έφυγαν με δικαστική απόφαση. Εδώ υπάρχουν και θέματα ποιότητας υπηρεσιών. Δηλαδή, η νομοθεσία απαιτεί να έχεις δύο παιδαγωγούς για κάθε 25 παιδιά. Αντε να το κάνουμε, και νομίζω πρέπει να το κάνει το κράτος, όπως στη Γαλλία, που ανέβασαν τον αριθμό σε 30». Αποσιωπά ότι σκοπεύουν να πάρουν το πολύ 5.245 παιδιά, αφήνοντας εκτός εκατοντάδες. Εξάλλου την ίδια μέρα που το δικαστήριο εξέδωσε αρνητική απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα 272 συμβασιούχων του Δημοτικού Βρεφοκομείου (διεκδικούσαν παραμονή στην εργασία μετά τη λήξη των συμβάσεών τους), η νομική υπηρεσία του δήμου ενημέρωσε αμέσως τη διορισμένη από τη δημοτική αρχή πρόεδρο του Βρεφοκομείου που με τη σειρά της αμέσως απέστειλε υπόμνημα στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του δήμου, αναφέροντας ότι «το ΔΒΑ (Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας) οφείλει και από τούδε και στο εξής να μην αποδέχεται τις υπηρεσίες αυτών» και ότι «δεν μπορούν να παρέχουν έργο από τούδε και στο εξής». Αποδέχτηκαν πλήρως τη δικαστική απόφαση, τις απολύσεις, επιπλέον τώρα ζητούν αύξηση της αναλογίας παιδιών ανά παιδαγωγό για να τους βγουν τα «νούμερα» με τους εναπομείναντες υπαλλήλους. Ο λαός να μην αποδεχτεί την κατάντια της αναγκαίας προσχολικής αγωγής σε κατωτάτου επιπέδου παιδοφύλαξη. Αγώνας τώρα για αποκλειστικά δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, με επαρκές μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

Το τηλεφωνικό χαράτσι

Από χτες ξεκίνησε το τηλεφωνικό χαράτσι για τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που καλούνται να πληρώσουν πάνω από 1 ευρώ, για να κλείσουν ραντεβού - ποιος ξέρει μετά από πόσους μήνες - για να εξεταστούν. Είναι και αυτό ενδεικτικό για την ένταση της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Η μετακύλιση και της τηλεφωνικής κλήσης στις τσέπες του ασφαλισμένου είναι στοιχείο της εντεινόμενης εμπορευματοποίησης και των περικοπών στην Υγεία, μοχλό για τα οποία αποτελεί και η δημιουργία και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό έρχεται την ίδια στιγμή που οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό δεν μπορούν να κλείσουν καν ραντεβού, καθώς έκλεισαν τα εργαστήρια του ΙΚΑ και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Η μόνη διέξοδος

Με αφορμή τη νέα φουρνιά των αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση με την τρόικα και έχοντας ως δεδομένο αυτό που όλοι ομολογούν, ότι, δηλαδή, η βόμβα που θα εκραγεί στα θεμέλια των λαϊκών νοικοκυριών θα είναι ισχυρότερη από όλες τις προηγούμενες, μπορούμε - δικαιούμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους - να επανέλθουμε σε ορισμένες επισημάνσεις.

Πρώτον: Η δέσμη των μέτρων που αναμένουμε για το τέλος του μήνα, είναι η πολλοστή που επιβάλλεται στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Το ΚΚΕ, από τον Μάη του 2010, όταν πρωτοανακοινώθηκε το μνημόνιο, προειδοποιούσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα που θα είναι ακόμα πιο σκληρά και θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Αυτό ακριβώς και έγινε. Ακολούθησαν οι ανά τρίμηνο «προσαρμογές» του μνημονίου, πήγαμε στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, φτάσαμε στο δεύτερο μνημόνιο και τώρα μαζί με τα 11,5 δισ., ψάχνουν πώς θα μας αρπάξουν ακόμα 3 και άλλα 2,5 δισ. ευρώ.

Δεύτερον: Τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα έχουν ανατρέψει ολοκληρωτικά τα δεδομένα που συνέθεταν το βιοτικό επίπεδο του συνόλου των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, οι φόροι έχουν αυξηθεί με αστρονομικά ποσοστά, η περιστολή δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα είναι γενικευμένη, οι τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εξηγούσε ότι κανένα απολύτως μέτρο από αυτά που παίρνονται σε ολόκληρη την ΕΕ προκειμένου να στηριχθεί το κεφάλαιο και οι προοπτικές για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, δεν μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.

Τρίτον: Οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι κάθε πολιτική δύναμη που είτε άμεσα, είτε έμμεσα, έλκεται από τις διαχειριστικού τύπου παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας κρίσης που προκλήθηκε από την διαδικασία υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και θα ολοκληρώσει τον κύκλο της μόνο όταν εξασφαλιστεί η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απαξίωση των παραγωγικών δυνάμεων, κάτι που οι κεφαλαιοκράτες εξασφαλίζουν με το τσάκισμα της τιμής της εργατικής δύναμης και την καταστροφή μέρους των μέσων παραγωγής, των εργοστασίων και άλλων παραγωγικών μονάδων. Για να καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, η άρχουσα τάξη έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει - και να εκθέσει, αν δούμε το ζήτημα από τη σκοπιά της εργατικής τάξης - μια σειρά πολιτικές δυνάμεις και κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΑΡ), προετοιμάζοντας παράλληλα ένα καινούριο πολιτικό σκηνικό. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε αποκαλύψει ότι τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» ανεξάρτητα από τις φραστικές τους αντιπαραθέσεις, μπορούν ανά πάσα στιγμή να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων.

Η οικονομική κρίση αποτελεί μια αντικειμενικού χαρακτήρα εκδήλωση των αντιθέσεων της εκμεταλλευτικής καπιταλιστικής κοινωνίας και με αυτή την έννοια δεν υπάρχει καμιά απολύτως «σκληρή» ή «μαλακή» συνταγή, που να μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο. Η αντιμετώπιση της κρίσης που θα επιχειρηθεί από τις φιλομονοπωλιακές δυνάμεις της κοινωνίας θα προκαλέσει νέα δεινά και μεγαλύτερο πόνο στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι, μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλουν τη δική τους, τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο, ο δρόμος της οποίας περνάει μέσα από την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του κρατικού χρέους με λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Φορολογική αφαίμαξη... σε δόσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να πείτε, η κυβέρνηση μπορεί βεβαίως να είναι αντιλαϊκή είναι όμως... άκρως εξυπηρετική. Διότι το παν είναι η ευγένεια και η κατανόηση. Εχει καλούς τρόπους, πώς να το κάνουμε...

Μπορεί - φυσικά - μισθωτοί και συνταξιούχοι να πληρώσουν υπερδιπλάσια φορολογία, μπορεί μέχρι και ο άνεργος να καταβάλει φόρο, μπορεί ο μισθωτός να «κόβει» βασικές του ανάγκες για να καταβάλει τους φόρους του και ο συνταξιούχος να έρχεται σε απόγνωση.

Μπορεί, επίσης, τα λεφτά αυτά να πηγαίνουν σε επιδοτήσεις βιομηχάνων και εφοπλιστών, κι ενίοτε κατευθείαν στην Ελβετία με την οποία διαπραγματευόμαστε ...συμφωνία για να μας πουν πόσα είναι.

Μπορεί με τα χρήματα αυτά να πληρώνεται ο Σάλλας και ο κάθε Σάλλας επειδή μας έκανε τη χάρη να αποδεχθεί μερικά δισεκατομμύρια καταθέσεων και τα υποθηκευμένα χωράφια της Αγροτικής Τράπεζας.

Ομως, όλα αυτά γίνονται σε... 7 ολόκληρες δόσεις! Ετσι διεμήνυσε και επισήμως χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Διότι άλλο φορολογική αφαίμαξη γενικώς και αορίστως και άλλο φορολογική αφαίμαξη διαιρεμένη διά του 7. Κάνεις έναν προγραμματισμό, βρε παιδί μου. Νοικοκυρεμένα πράγματα.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ στο μεταξύ ο οικονομικός εισαγγελέας για να ερευνήσει αν ο διοικητής της ΑΤΕ έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό εκμεταλλευόμενος το σχετικό ξεπούλημα της τράπεζας. Είπαμε, υπάρχει διαφάνεια...

Μόνο που για το μεγάλο έγκλημα, το προφανές, αυτό που «βγάζει μάτι», δηλαδή την παράδοση της ΑΤΕ στην Πειραιώς, κανένας εισαγγελέας δε θα ενδιαφερθεί ποτέ.

Κι ας βρεθούν αγρότες στο δρόμο, κι ας κερδοσκοπήσουν μεγαλομέτοχοι και διάφορα λαμόγια.

Αυτό είναι νόμιμο. Νομιμότατο. Το ψήφισε η ελληνική Βουλή και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας τώρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Η κουβέντα για το εάν θα πληρωθούν σε 7 ή σε 10 οι δόσεις στην εφορία, είναι απλά μία πλευρά που συσκοτίζει το πραγματικό πρόβλημα που βιώνουν εκατομμύρια εργατικά λαϊκά νοικοκυριά και μικροί επαγγελματίες, που στην κυριολεξία εξοντώνονται οικονομικά. Δόσεις για την εφορία, δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, δόσεις για το χαράτσι για τα ακίνητα της ΔΕΗ, δόσεις για την εισφορά αλληλεγγύης που εισπράττεται και μέσω του μισθού. Αυτό που συγκεντρώνεται σαν συνολική δόση, που πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα η λαϊκή οικογένεια, είναι δυσβάσταχτο. Και υπάρχει και η απειλή της κατάσχεσης των όποιων περιουσιακών στοιχείων έχουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι.

Τα μέτρα προστασίας και στήριξης αυτών των οικογενειών είναι το ζητούμενο, όπως το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα ζητήσει και προτείνει ακόμα και με πρόταση νόμου. Ενα από τα ζητήματα που το ΚΚΕ είχε θέσει στην Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό πριν από δύο εβδομάδες ήταν και το εξής: «Αμεση κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων που επέβαλαν το απαράδεκτο αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ και φόρτωσαν τις λαϊκές οικογένειες με ένα σωρό φορομπηχτικά μέτρα όπως η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η αύξηση του ΦΠΑ, η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και άλλα, διαμορφώνοντας οδυνηρή κατάσταση για εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες. Επαναφέρουμε την πρόταση του ΚΚΕ για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί».

Τέτοια μέτρα χρειάζονται οι λαϊκές οικογένειες που αφορούν απλά και μόνο την απαραίτητη ανακούφισή τους, την προστασία και τη στήριξή τους. Μέτρα που πρέπει να συνοδεύονται και από άλλα για τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους χαμηλόμισθους. Και, ταυτόχρονα, να φορολογηθεί δραστικά τώρα το μεγάλο κεφάλαιο που έχει συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια.

Βρώμικη προπαγάνδα...

Η βρώμικη προπαγάνδα των αστικών μηχανισμών με αφορμή την 9μηνη απεργία στη «Χαλυβουργία» οργίασε όλους αυτούς τους μήνες. Απ' ό,τι φαίνεται όμως κορυφώνεται με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις. Στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής γίνεται λόγος για άτακτη υποχώρηση, ούτε λίγο ούτε πολύ ρίχνει ευθύνες στους ίδιους τους απεργούς για τις απολύσεις συναδέλφων τους και μάλιστα κατά τη διάρκεια της απεργίας, διαστρεβλώνει την αλήθεια όταν λέει ότι η «Pirelli» έκλεισε λόγω απεργιών, όταν είναι γνωστό ότι η βιομηχανία μετέφερε τις δραστηριότητές της σε άλλη χώρα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της παραγωγής της, κοινώς γιατί τη συνέφερε να παράγει πιο φτηνά σε άλλη χώρα. Και, βέβαια, για να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, επικαλείται δήλωση εργαζόμενης που όλο αυτό το διάστημα που οι εργαζόμενοι μάτωναν στην πύλη της «Χαλυβουργίας» εκείνη λειτουργούσε σαν εκπρόσωπος του βιομήχανου Μάνεση.

... και οι πραγματικοί νικητές

Οσον αφορά το ποιος νίκησε και ποιος έχασε από τον αγώνα στη «Χαλυβουργία» παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του προέδρου του σωματείου Γ. Σιφωνιού στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»: «Βγήκαμε νικητές γιατί αχρηστεύσαμε το μηχανισμό του Μάνεση. Αυτό είναι το κυριότερο. Αυτό αποδεικνύεται τώρα πάλι. Ο Μάνεσης δεν μπορεί να χωνέψει αυτή την ήττα. Ο Μάνεσης και η τάξη του δεν μπορούν να χωνέψουν ότι άντεξαν οι χαλυβουργοί εννέα μήνες και δώσανε εντολή σ' ολόκληρο πρωθυπουργό, με δύο κόμματα συμπαραστάτες, δηλαδή τρία κόμματα και εντολή πρωθυπουργού, να χτυπήσουν με τα ΜΑΤ αυτόν το μεγαλειώδη αγώνα.

Αποδείξαμε στην πράξη πόσο σημαντικό είναι να δίνει τη μάχη ο εργάτης συσπειρωμένος στο ταξικό σωματείο του. Μπορεί να χάσαμε στρατιωτικά μια μάχη, αλλά ηθικά είμαστε νικητές. Είμαστε βέβαιοι γι' αυτό που αναφέρουμε και στην απόφαση της συνέλευσης, ότι η σπορά που έριξαν οι χαλυβουργοί το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστεί. Δεν γίνεται αλλιώς. Η σύγκρουση δεν τελειώνει με μια ήττα ή με μία νίκη. Ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η επίθεση στους μετανάστες

Αγρια επίθεση κατά των μεταναστών, έχει εξαπολύσει με έναν καταιγισμό κατασταλτικών μέτρων η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Από την περασμένη Πέμπτη έχει κινητοποιήσει 4.500 αστυνομικούς για να εξαπολύσει έναν πρωτοφανή μαζικό διωγμό κατά των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της άγριας εκμετάλλευσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Κατά χιλιάδες οι μετανάστες ελέγχονται στους δρόμους και προσάγονται στις αστυνομικές υπηρεσίες. Οσοι δεν έχουν χαρτιά μεταφέρονται σε κρατητήρια ή στρατόπεδα συγκέντρωσης ή κέντρα κράτησης για να διωχτούν από τη χώρα. Ετσι, ολοκληρώνεται, κατά την κυβέρνηση, το σχέδιο... ανακατάληψης των πόλεων από τον «εχθρό». Τον εξαθλιωμένο και άγρια εκμεταλλευόμενο μετανάστη. Το μετανάστη που είτε από ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση, είτε από υποκινούμενη εμφύλια σύρραξη, είτε από καταλήστευση της πατρίδας του από τα πολυεθνικά μονοπώλια, ξεριζώθηκε και ζήτησε καταφυγή στις χώρες που πατούν με την οικονομική ή στρατιωτική μπότα τους το λαιμό του. Η ίδια μπότα πατά το λαιμό του και στη χώρα της... επαγγελίας. Το κεφάλαιο θησαυρίζει από την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία του, τον μεταχειρίζεται σαν κριό για να γκρεμίσει εργατικά δικαιώματα, τον ξεζουμίζει.

Στη συνέχεια το κεφάλαιο και η πολιτική του τον χαρακτήρισε εγκληματία, γιατί κατοικεί στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων, όπου υπήρχε και υπάρχει έξαρση της παραβατικότητας. Επειδή, είναι ευάλωτος σε αρρώστιες, αφού ήρθε στη χώρα μας περνώντας κακουχίες, μένοντας κρατούμενος κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και κατοικώντας σε εξαθλιωμένα σπίτια, τον χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα». Τον κατηγόρησε για την υποβάθμιση του ήδη υποβαθμισμένου ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Εκεί, όπου ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι έτοιμα να αναπτύξουν δράση, αφού έχουν αγοράσει για ένα κομμάτι ψωμί αρκετές περιοχές του. Εκεί, όπου για να γλιτώσει από τον πόλεμο ή την εξαθλίωση, αυτός και οι δικοί του άνθρωποι ξεπουλήθηκαν για να πληρώσουν μια περιουσία στα κυκλώματα διακίνησης. Τώρα, το κεφάλαιο με την πολιτική του παίρνει πιο δραστικά μέτρα. Αποφάσισε πως κάποιοι περισσεύουν. Κάποιοι πρέπει να αδειάσουν με τη βία τη γωνιά. Αλλωστε, θέλει περισσότερο ελεγχόμενη τη μετανάστευση, είτε αυτή είναι «νόμιμη», είτε «παράνομη». Θέλει να κλείνει τις στρόφιγγες, αφού έτσι κι αλλιώς η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει τον εφεδρικό στρατό των ανέργων.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο αιτημάτων με έμφαση στο να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα για να μπορούν να πάνε σε όποιον προορισμό επιθυμούν. Πρόταση που προσκρούει στη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αποτέλεσμα χιλιάδες μετανάστες να μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, χωρίς να το επιθυμούν. Γεγονός που αποκρύπτεται εσκεμμένα τόσο από τη συγκυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Το ΚΚΕ επίσης έχει προτείνει να συγκροτηθούν ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς και ανοιχτοί δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Η συμπαράσταση στους ξένους εργάτες και το αντιπάλεμα της καταστολής να γίνει υπόθεση των συνδικάτων και του λαϊκού κινήματος. Μόνο έτσι θα χτυπηθεί η πολιτική καταστολής της συγκυβέρνησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ