Κυριακή 13 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ιδιωτικοποίηση μέσω και της τοπικής διοίκησης

Να επιστρέψουν στην τοπική διοίκηση οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ευρωπαϊκών χωρών που είχαν ιδιωτικοποιηθεί, προτείνουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών, μέλος της οποίας είναι η ΑΔΕΔΥ. Πριν από λίγες μέρες οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν στη Ρίγα και συζήτησαν «για τα πλεονεκτήματα "επαναδημότευσης" (remunicipalization) των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως είναι οι μετακινήσεις, η ύδρευση, η επεξεργασία λυμάτων, η διαχείριση αποβλήτων, οι κοινωνικές υπηρεσίες περίθαλψης (υγειονομικές, παιδικής φροντίδας, φροντίδας των ηλικιωμένων), υπηρεσίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, πολιτιστικές υπηρεσίες κ.ά.».

Οπως διαπιστώθηκε, «ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, το Μόναχο και το Λονδίνο, συνειδητοποίησαν πλέον, ότι η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών είναι επικίνδυνη και τελικά δεν αποδίδει». Σήμερα «οι πόλεις αυτές προχωρούν σε "επαναδημότευση" των υπηρεσιών αυτών». Γνωστά παραδείγματα περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες ύδρευσης του Παρισιού, τις μεταφορές στο Λονδίνο και την επιχείρηση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας του Μονάχου.

Αυτό που προτείνουν οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές - εκπρόσωποι του κυβερνητικού κι εργοδοτικού συνδικαλισμού - είναι να περάσουν αυτές οι υπηρεσίες υψίστης σημασίας στην τοπική διοίκηση, η οποία όμως λειτουργεί ήδη σαν επιχείρηση, ανταποδοτικά και φορτώνοντας δημοτικά τέλη και «συμβολική» πληρωμή στους δημότες. Δηλαδή πληρώνουν ξανά και ξανά για τη χρήση των υπηρεσιών. Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα σταματήσει η επιχειρηματική δράση σε αυτούς τους τομείς. Ετσι, όταν συμφέρει τους επιχειρηματίες, θα επενδύουν σε αυτούς τους τομείς και όταν δεν τους συμφέρει ή σταματούν οι κρατικές επιχορηγήσεις, θα γυρίζουν ξανά στην τοπική διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση οι δημότες θα πληρώνουν για χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό πως σε μια σειρά χώρες που οι μεταφορές πέρασαν σε ιδιώτες, μετά από τα πολλά ατυχήματα που συνέβαιναν, ανέθεσαν το κόστος της συντήρησης στους δήμους και οι επιχειρηματίες καρπώνονταν όλα τα κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ