Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΒΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
Ξεζούμισε τους μικρούς και τώρα τάζει δάνεια

Στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων οι προτάσεις Βενιζέλου για τόνωση της ρευστότητας στην αγορά

Οι εξαγγελίες Βενιζέλου συνιστούν πρόκληση για τους μικρούς ΕΒΕ που «στέγνωσαν» στην κυριολεξία από την πολιτική που συνυπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Οι εξαγγελίες Βενιζέλου συνιστούν πρόκληση για τους μικρούς ΕΒΕ που «στέγνωσαν» στην κυριολεξία από την πολιτική που συνυπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Σε δεσμεύσεις για χορήγηση νέου πακέτου 50 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, την παροχή νέων επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους και αόριστες υποσχέσεις για στήριξη των υπερχρεωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω νέων δανείων από τις τράπεζες, συμπυκνώνονται οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ «για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά».

Οι φιλομονοπωλιακές προτάσεις που παρουσίασε χτες ο Ευ. Βενιζέλος εναρμονίζονται πλήρως με τις επιταγές του μνημονίου. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, εκτίμησε ότι «μπορούν να επιστραφούν άμεσα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ» στο τραπεζικό σύστημα από τα κεφάλαια που φυγάδευσαν στις τράπεζες της Ελβετίας και άλλους τραπεζικούς παραδείσους οι κεφαλαιοκράτες.

Οι προγραμματικές προτάσεις τις οποίες παρουσίασε χτες ο Ευ. Βενιζέλος και όπως ισχυρίστηκε «θα φέρουν χρήμα στην αγορά και να διαμορφώσουν το περιβάλλον της ανάπτυξης», περιλαμβάνουν:

-- Την εφαρμογή του προγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη διάθεση 50 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες.

-- Την αποδέσμευση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ και των μεγάλων «επενδυτικών προγραμμάτων», τα κέρδη των οποίων θα καρπωθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

-- Την άμεση εξόφληση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς την αγορά και προς τις επιχειρήσεις, ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα που θα μπουν απευθείας στα ταμεία κυρίως μεγάλων προμηθευτών του δημοσίου και κατασκευαστικών εταιρειών.

-- Την «επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» που έφυγαν τα δυο τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κεφάλαια που στην πλειοψηφία τους φυγάδευσε το μεγάλο κεφάλαιο στο εξωτερικό και δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να τα επαναφέρει.

-- Την «αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις». Κάτι που οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουν, παρότι συνεχίζουν να δανείζονται με 1% επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

-- Την ίδρυση ενός Ενιαίου Ταμείου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Αφού με την πολιτική οδήγησε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους στα λουκέτα, το ΠΑΣΟΚ σήμερα μοιράζει φρούδες υποσχέσεις για στήριξη με «νέους πόρους».

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την «αλλαγή των κανόνων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ», τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού επιστροφής του ΦΠΑ και τη μείωση του δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια από τις τράπεζες, που - όπως ισχυρίστηκε - θα αποδεσμεύσουν 10 δισ. ευρώ για να «πέσουν στην αγορά».

Το βράδυ, σε συνέντευξή του στο «Μέγκα», ο Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε να κρύψει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες έχει νομοθετήσει και μέσω της ψήφισης του μνημονίου. Ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων», απέφυγε να πάρει θέση για την πρόταση Μπαρόζο για παραπέρα μείωση των μισθών κατά 15%, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα του μνημονίου που προβλέπουν παραπέρα περικοπές σε μισθούς και μεροκάματα.

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου», τάχτηκε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας των κομμάτων του ευρωμόνοδρομου για την υλοποίηση του μνημονίου, με το ΠΑΣΟΚ να έχει το πάνω χέρι στο τσάκισμα του λαού. Χαρακτήρισε «λάθος» τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι «λεφτά υπάρχουν» και τόνισε ότι «έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα από τον Οκτώβριο του 2009». Ισχυρίστηκε τέλος ότι ο ίδιος ήταν κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε ότι σήμερα «βρίσκεται στο ΔΝΤ όλη η Ευρωζώνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ