Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Κατευθύνσεις για πιο ευέλικτη αγορά εργασίας

Μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης στην ΕΕ παρουσίασε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προαναγγέλλοντας νέες αντεργατικές ανατροπές, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας προσωρινές, ευέλικτες και πολύ λιγότερες από αυτές που καταστρέφει ο καπιταλισμός, σε κρίση και ανάπτυξη.

Η Κομισιόν προτείνει μεταξύ άλλων την «καθιέρωση επιδοτήσεων πρόσληψης που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας» και «στήριξη της αυτοαπασχόλησης». Δηλαδή, επιπλέον ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες ή δάνεια από τις τράπεζες για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων, που με μαθηματική ακρίβεια συνθλίβονται από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.

Συστείνει ακόμα επενδύσεις σε κλάδους που προβλέπονται ιδιαίτερα κερδοφόροι για το κεφάλαιο, όπως η «πράσινη οικονομία» (μιλάει για 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2020), η Υγεία, που ιδιωτικοποιείται και μονοπωλείται με ραγδαίους ρυθμούς, αποκλείοντας εκατομμύρια εργαζόμενους από στοιχειώδεις υπηρεσίες, αλλά και ο τομέας των «οικιακών υπηρεσιών».

Η Κομισιόν ζητάει ακόμα «την αξιοποίηση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την κρίση, όπως είναι η τόνωση της εσωτερικής ευελιξίας για τη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας και των δημοσιονομικών δαπανών», τη μεγαλύτερη δηλαδή ευελιξία στην αγορά εργασίας και τη συρρίκνωση των θέσεων πλήρους και σταθερής δουλειάς στο Δημόσιο, που θεωρούνται κοστοβόρες για το αστικό κράτος και άρα για το κεφάλαιο.

Ζητάει τέλος προκλητικά «την καθιέρωση αξιοπρεπών και βιώσιμων μισθών και την αποφυγή των παγίδων που συνεπάγονται οι χαμηλοί μισθοί», ενθαρρύνοντας επί της ουσίας την ταχύτερη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, που σημαίνει ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ