Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
«Οχι» στην ιδιωτική φύλαξη των μουσείων

Το φόβο ότι το κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την κλοπή στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης των μουσείων, αλλά και των ίδιων των μουσείων, εκφράζουν οι ανακοινώσεις των συλλόγων των αρχαιολόγων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί «την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να λάβει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος ασφαλείας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με την ενίσχυση - σε προσωπικό και μέσα - της ασφάλειας και φύλαξής τους, και την επιμόρφωση του φυλακτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων». Προσθέτει ότι «οι κατεστραμμένες προθήκες του παλαιού Μουσείου Ολυμπίας θυμίζουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν αποτιμάται σε χρήμα» και συμπληρώνει: «Την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι λαθρανασκαφές σε όλη τη χώρα και τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων στενάζουν από τη δραματική έλλειψη προσωπικού, η πολιτική ηγεσία - κατά τις επιταγές της τρόικας - ασχολείται με περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και πιστώσεων στον πολιτισμό». Να παρατηρήσουμε, όμως, ότι η «τρόικα» συνεργάζεται με το αστικό κράτος για αντιλαϊκή επίθεση και αποδιάρθρωση (και) της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που ξεκίνησε πριν δύο δεκαετίες.

Αλλά και οι τοπικές επιτροπές Δωδεκανήσου, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του ΣΕΑ ζητούν από το ΥΠΠΟΤ «άμεση ενίσχυση του προσωπικού φύλαξης των δημόσιων μουσείων, λήψη άμεσων μέτρων υψίστης ασφαλείας των εργαζομένων και των αρχαίων θησαυρών και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων». Και προσθέτουν ότι αν το κράτος «διαβεβαιώσει» ότι ο δημόσιος χαρακτήρας των μουσείων «θα εξαιρείται εις το διηνεκές από τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις (...) παράλληλα με την άμεση και επαρκή στελέχωση του μόνιμου φυλακτικού προσωπικού (...) θα αποτελέσει ηχηρή απάντηση στη βίαιη κλοπή του παλιού Μουσείου της Ολυμπίας».

Σε κοινή ανακοίνωση το Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών - Πελ/νήσου - Αιτ/νίας - Ιονίων Νήσων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλουν «τους υπευθύνους που γύρισαν την πλάτη στον πολιτισμό της χώρας μας», προσθέτοντας: «Η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ έχει παραδεχτεί τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ωστόσο είχε περιοριστεί στα κροκοδείλια δάκρυα. Οι επιταγές του νέου νόμου με την εφεδρεία και την κατάργηση και των κενών οργανικών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προσθέτουν νέες θέσεις στη λίστα των κενών οργανικών θέσεων του υπουργείου, ενισχύοντας την υποστελέχωσή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ